Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Inmiddels is de Rocktober maand op Arrow in volle gang, en daar doen we bij High Voltage gezellig aan mee. Vanavond volgt de laatste reguliere show, en daarna is het drie uitzendingen lang feest met de High Voltage Top 25 (plus een aantal platen die het net niet haalden) - met daarin het beste op hardrock en heavy metal gebied - en jullie kunnen nog helpen met de samenstelling. Ga even naar www.arrow.nl en vul in die lijst. En dat doe je trouwens niet alleen voor je eigen ego of de kat zijn viool, nee, je kan er ook nog eens hele vette prijzen mee winnen. Je hebt tot 15 oktober de tijd, dus zet 'm op!
 
Tot zover de dienstmededelingen, nu over tot de orde van deze dag. Vorige week druppelde langzamerhand het nieuws binnen dat Manowar gaat stoppen met optreden. Er staat nog één afscheidstour op het programma, en daarna zijn onze wannabe Vikingen er klaar mee. Niet echt gek natuurlijk, want de band bestaat inmiddels ook alweer 37 jaar, en zanger Eric Adams mocht in juli dit jaar niet minder dan 63 kaarsjes uitblazen. De band kreeg gedurende hun carrière een hoop shit over zich heen, waarvan ze een hoop zelf veroorzaakte door hun op zijn zachtst gezegd wat aparte manier van zaken doen, maar laten we vooral niet vergeten dat ze ook geweldige nummers hebben geschreven. Zoals het openingsnummer van vanavond, afkomstig van hun 2007 release ‘Gods Of War’.
 
De eerste nieuweling van vandaag komt uit het zonnige (of winderige, afhankelijk van welke orkaan er over trekt) Florida, waar het moderne metal gezelschap Trivium resideert. Deze formatie onder leiding van Matt Heafy heeft zich sinds hun debuut in 2003 behoorlijk op de kaart gezet en inmiddels niet meer weg te denken van de grote podia en festival stages. Met hun nieuwe plaat ‘The Sin And The Sentence’ weten ze hun positie moeiteloos te consolideren en vanavond hoor je waarom. Na al dit moderne geweld duiken we halsoverkop in het grijze verleden met een band die nog steeds actief is en die recentelijk nog op CityRock te bewonderen was. Ik heb het natuurlijk over UFO, een gezelschap dat reeds sinds 1969 meegaat in het hardrock wereldje. Hun grootste successen vierden zij natuurlijk in de jaren 70 toen ene Michael Schenker deel uit maakte van de band, maar ook daarvoor maakten de heren prima platen. Zoals het debuut uit 1970, waarop de heren een – toen al – classic van de rock ’n roll held Eddie Cochran coverden.
 
Het volgende nieuwe geluid komt van de Duitse power metal band Evertale. Up hun verse schijf zijn ze redelijk afgestapt van de gebruikelijke ‘Dungeons & Dragons’ thematiek, maar baseren hun teksten meer op verschillende computer games zoals ‘Warhammer. Muzikaal gaat het redelijk de Blind Guardian kant uit, en dan weten de fijnproevers natuurlijk alweer genoeg. Om daarna alle dromers weer even fijn bij de les te krijgen trekken we vervolgens weer even een fijne kraker van ‘Reign In Blood’ uit de kast. Want voor Slayer mag en moet er altijd ruimte blijven. Wat trouwens ook geld voor Thin Lizzy, al zitten deze kanjers natuurlijk in een totaal ander spectrum van het heavy wereldje. Waar Slayer je nog wegvaagt in een korte explosie van allesvernietigende agressie neemt Phil Lynott je mee op een emotionele edoch zeer zelf reflecterende reis naar de diepste krochten van alcoholmisbruik. Met de kennis van nu bleek dit nummer in zekere zin zeer van de voorspellende, maar ik vraag me ook wel eens af wat er voor werk uit zijn pen gevloeid was als hij de diverse spiritualia niet gebruikt zou hebben.
 
In de concertagenda hoor je weer een aantal leuke tips voor een leuk avondje uit, waaronder een mogelijk bezoek aan Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Niet echt een locatie natuurlijk waar je als metalhead snel terecht zou komen, maar op 23 oktober staat daar ons favoriete strijkorkest Apocalyptica op de planken, de unieke gelegenheid natuurlijk om een keer in één van Holland’s oudste cultuurpaleizen plaats te nemen als er een keer knappe muziek ten gehore gebracht zal worden. Wij draaien alvast een voorproefje van wat er komen gaat, met Rammstein’s Till Lindemann als gastvocalist op een prachtig nummer uit het oeuvre van David Bowie. Na deze redelijk serieuze bezigheid wordt het weer tijd voor wat frivoliteit, en dat kan je wel uit aan de Beastie Boys over laten. Uiteraard was dit een rap gezelschap, maar zo halverwege de jaren 80 was hair metal zo enorm populair in de USA dat dit natuurlijk schreeuwde om een parodie. Zo gezegd zo gedaan, en de heren namen enkele nummers op die bedoeld waren als piss-take op bekende hits als ‘Smokin’ In The Boys Room’ (Mötley Crüe) en ‘I Wanna Rock’ (Twisted Sister). Maar oh ironie, deze tracks zouden de grootste hits ooit voor Beasty Boys worden, en nog steeds kan je dit moeiteloos op ieder hard feestje voorbij laten komen.
 
Ik ben niet altijd dol op moderne metal, maar af en toe zijn er van die uitzonderingen die al je vooroordelen torpederen en je weer vertrouwen in de jeugd geven. Neem het Engelse Skarlett Riot bijvoorbeeld. Hun nieuwe plaat ‘Regenerate’ klinkt fel en machinaal, maar ook heel fris. Het doet me behoorlijk denken aan het betere werk van Annihilator van na de eeuwwisseling (met hier en daar een lichte emo touch), maar het echte verschil wordt gemaakt door zangeres Skarlett. Nee, geen gothic octavenwonder en ook geen brulboei a lá Arch Enemy, maar juist een zangeres die het middengebied tot in de puntjes beheerst. En dat levert een domweg erg lekkere plaat op. Ook heel erg lekker was het debuut van Anthrax uit 1984: ‘Fistful Of Metal’. Toch wordt deze plaat nooit in één adem genoemd met latere krakers als ‘Spreading The Disease’ of ‘Among The Living’, en dat is naar mijn bescheiden mening geheel onterecht. Toegegeven, het klonk natuurlijk wat primitiever dan wat ze op de rest van hun oeuvre uitspookten, maar desalniettemin staat ‘Fistful Of Metal’ bol van de vergeten juweeltjes. Een terecht ‘lost treasure’ dus.
 
Ook een schat is natuurlijk Anneke van Giersbergen. Iedereen en zijn moeder kent haar uiteraard al jarenlang van haar werk met The Gathering, Ayreon, Devin Townsend en talloze andere projecten en gastrollen. Haar laatste creatieve uitspatting is weer in bandverband en staat bekend als Vuur, waarmee zij sinds 2017 optreedt samen met gitarist Jord Otto (ex-ReVamp, My Propane), gitarist Ferry Duijsens (The Gentle Storm, Agua de Annique), bassist Johan van Stratum (ex-Stream of Passion) en drummer Ed Warby (Gorefest, Hail Of Bullets, Ayreon). Velen van jullie hebben de band uiteraard aan het werk gezien op Dynamo Metalfest, en vanavond draaien wij een track van ‘In This Moment We Are Free’, welke deze maand zal uitkomen. De eindschot vandaag is na wekenlang een ballad op het einde weer eens een lekkere cover. Nu is Iced Earth zelf al een band van bijna legendarische proporties, maar als zij zich wagen aan het werk van metal goden Judas Priest dan weet je dat je iets heel gaafs te horen zal krijgen.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg


09-10-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november