Arrow High Voltage

Arrow High Voltage

Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Rammstein mag het bal openen vanavond. De heren zitten momenteel in de studio om te werken aan een opvolger van ‘Liebe Ist Für Alle Da’, en zoals altijd zijn de verwachtingen hooggespannen. Niet in het minst door de band zelf, waarvan gitarist Richard Kruspe laatst in een interview over sprak dat dit wel eens de laatste plaat van het gezelschap zou kunnen worden. In hoeverre dit publiciteitspraat is zal de toekomst ons leren, maar feit blijft wel dat het voor een band van deze statuur steeds moeilijker zal worden om met nieuw materiaal te komen dat zich staande kan houden tegen alle krakers die Rammstein in haar bestaan al uitgebracht heeft. Zoals het openingsnummer van vandaag, afkomstig van het debuutalbum ‘Herzeleid’.
 
De eerste nieuweling van vanavond in niet echt nieuw natuurlijk, want het betreft hier een re-release van het W.A.S.P. meesterwerk ‘The Crimson Idol’. Origineel uitgebracht 1992 was het eigenlijk meer een solo album van Blackie Lawless, want van de originele band in de jaren 80 was alleen onze grote vriend nog over. Na een eerste re-release in 1998 volgt er nu een zeer complete uitvoering onder naam ‘Re-Idolized - The Soundtrack to the Crimson Idol’, inclusief de film die er ooit voor geschoten werd. Na deze fraaie duik in het verleden wurmen we ons nog dieper de krochten van de geschiedenis om te belanden bij Ozzy Osbourne, die op 15 november 1983 ‘Bark At The Moon’ uitbracht. Een album dat het qua verkoopcijfers in Nederland niet echt denderend deed, maar daar zal de beste man maling aan gehad hebben aangezien het album maar liefst 3 miljoen exemplaren verkocht in de USA. Het betekende ook de grote doorbraak voor Mötley Crüe, want die mochten met ome Ozzy mee op het Amerikaanse gedeelte van de tour die volgde, met een geweldig hoofdstuk in ‘The Dirt’ (MC’s biografie) tot gevolg. Lees het maar eens als je de kans krijgt, het is hilarisch.
 
Na deze antieke klanken keren we terug in het heden met de Noorse helden van Satyricon. Yep, ooit begonnen een rasechte black metal band, maar door de jaren heen heeft hun muziek zich op zeer organische wijze doorontwikkeld richting wat toegankelijker metal klanken, en met het verse ‘Deep Calleth Upon Deep’ hebben ze wederom een nieuw pareltje aan hun toch al niet onaanzienlijke kroon toegevoegd. Wellicht nog iets te extreem voor de mensen die in de jaren 80 zijn blijven hangen om daarna te pas en te onpas te melden dat alles na 1990 uitgebracht is niet deugd, maar voor de liefhebbers met een ruime blik valt dit prima te genieten. Een hele ruime blik is voor Black Country Communion dan weer niet nodig, want wat de heren Hughes, Bonamassa, Bonham en Sherenian met elkaar maken is dan weer zeer toegankelijk te noemen. Even leek het erop de deze supergroep opgehouden was met bestaan – er was wat onenigheid tussen de verschillende ego’s – maar zoals het volwassen mensen betaamt hebben ze inmiddels de meningsverschillen bijgelegd en is er weer een prima plaat gemaakt. Deze is getiteld ‘BCCIV’ (zoek zelf maar even uit wat dat betekent) en zoals gebruikelijk gevuld met zeer hoogstaande hardrock.
 
Naast de heruitgave van W.A.S.P. hebben we vanavond ook een opgewarmd lijk van Slade in het huis. Vergeet alles wat je weet van Noddy Holder en zijn maten als het gaat om hun gladde glamrock waar ze miljoenen singles van verkochten (‘Merry Xmass Everybody’ uit 1973 bijvoorbeeld), maar ga met me mee naar 1972 toen hun eerste live plaat ‘Slade Alive!’ uitkwam. Voor die tijd zeer hard en ruig, waarbij er niet op een tandje meer op de versterker werd gekeken. Deze plaat was jarenlang ‘out of print’, maar is inmiddels als re-release weer opnieuw verschenen en een ‘must have’ voor verzamelaars van keiharde 70s rock. By the way, wisten jullie dat Noddy Holder en Jim Flea als schrijvers van de hit ‘Merry Xmass Everybody’ beiden ieder jaar zo’n 500.000 euro onder elkaar mogen verdelen? Zo vaak wordt die plaat wereldwijd nog gedraaid rond de feestdagen. Zo’n pensioen wilt iedereen wel… De grote inspirators van Airbourne, die je binnenkort in de Amsterdamse Melkweg kan gaan zien, zijn daar trouwens bijna aan toe. Het kan immers nooit echt lang meer duren voordat Angus en zijn vrienden definitief de stekker uit AC/DC zullen trekken. Hun opvolgers staan reeds te trappelen om die leegte te gaan opvullen, en tot nu toe heeft Airbourne wat dat betreft de beste papieren. En niet alleen omdat ze zelf ook Australisch zijn.
 
De metal classic van vanavond wordt geleverd door Deep Purple, die in de eerste helft van de jaren 70 op hun creatieve hoogtepunt stonden. Jazeker, ook daarna zijn er zeker goede platen door deze aartsvaders gemaakt, maar vraag een willekeurige rockfan om eens wat nummers te noemen en ik geef je op een briefje dat dit merendeels tracks zullen zijn die ruim vier decennia geleden geschreven zijn. Zoals de classic van vanavond welk vandaag in 1971 op nummer 1 terecht kwam in de Engelse hitlijsten. Een prestatie die voor slechts weinig harde bands is weggelegd, maar laten we eerlijk zijn: daar is het ’t gros van de bands ook helemaal niet om te doen. Die zijn al tevreden als ze op z’n tijd een plaat kunnen uitbrengen en een beetje kunnen touren. Hetgeen kwalitatief zeker geen cent slechter is dan de hele grote jongens laten horen, zoals het Franse power metal gezelschap Lonewolf. Opgericht in 1992 zijn ze inmiddels aan hun negende full-length toe, getiteld ‘Raised On Metal’. Een titel die eigenlijk alles al zegt, dus ga ik er niks meer aan toevoegen.
 
De lost treasure van vandaag is van de Amerikaanse band Leatherwolf. Deze band had eind jaren 80 echt alles mee. Prima muzikanten, prima materiaal, ze zagen er goed uit (niet geheel onbelangrijk in het marketing verhaal) en een deal bij een groot label. Helaas gaf dat label hen niet de support die echt nodig is om door te breken, en zo wist de band de sprong naar het grote publiek niet te maken. Gelukkig hebben we de muziek nog, en laat het duidelijk zijn: hun tweede plaat ‘Leatherwolf’ is nog steeds een monument. Al zouden veel meer mensen dat moeten weten. Ja, doorbreken naar een groter publiek met harde muziek blijft toch voornamelijk een kwestie van veel mazzel. Neem Within Temptation bijvoorbeeld. Vier jaar lang redelijk succesvol met hun vernieuwende klanken in de underground, maar verder niks wereldschokkends qua verkopen. Maar ziedaar, in 2000 werd de clip van ‘Ice Queen’ ineens massaal opgepikt door de mainstream media, en na Nederland viel ook de rest van de wereld als een blok voor de combinatie van frêle vrouwenzang met een metal geluid. Maar wat nog veel knapper is: ook na zeventien jaar staat de band nog steeds aan de top, en weet keer op keer weer prima platen uit te brengen. Zoals vier jaar geleden alweer met ‘Hydra’. We besluiten deze uitzending van High Voltage met een lekkere semi-ballad van Mötley Crüe afkomstig van hun million-seller ‘Dr. Feelgood’. De titel mag je raden, maar als ik zeg dat het iets is wat iedere man wel eens tegen zijn vrouw wilt zeggen (of andersom, dat kan natuurlijk ook) dan weet je vast wel genoeg.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg25-09-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november