Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Recht door zee, van dik hout zaagt men planken. Iedere klap is raak en moeilijk doen is voor de anderen. Zo zou je de opener van vanavond wellicht het beste kunnen typeren, want AC/DC is uiteraard wars van allerlei vormen van door conservatoria gestuurde songwriting en instrumentale krachtpatserij. Doe maar normaal, en trek hooguit je broek eens naar beneden bij de show, dan doe je al gek genoeg. En toch werkt deze simpele benadering als een malle, al meer dan 40 jaar. Tot groot genoegen van alle fans en andere liefhebbers van de betere muziek.
 
Nu hebben dezelfde liefhebbers niets tegen wat snellers en fellers, en uiteraard worden die op hun wenken bedient bij High Voltage met de nieuwe plaat van het Belgische speed metal monster Evil Invaders. Binnenkort komt hun nieuwe schijf ‘Feed Me Violence’ uit, wat weer een nekkenbreker van formaat is. Iemand die het wat dat betreft een stuk rustiger aan deed overleed vandaag op de kop af 47 jaar geleden. Ik heb het natuurlijk over Jimi Hendrix, die in zijn helaas te korte carrière wel even de blauwdruk leverde voor meerdere generaties van gitaargoden. We staan vandaag nog even stil bij het verscheiden van deze grootheid middels een track van de plaat ‘Winterland’, opgenomen tijdens een aantal shows in de Winterland zaal te San Francisco in het jaar des heren 1968. Stokoud, maar voor die tijd meer dan grensverleggend.
 
Nu zal een band als het Zweedse Air Raid nooit op een teveel aan grensverlegging betrapt worden, aangezien de vorm van power metal die deze heren ten toon spreiden al reeds tientallen jaren geleden is uitgevonden. Edoch, zoals het Zweedse muzikanten betaamt weten zij een in principe uitgekauwde muziekstijl met de nodige frisheid te brengen, en dat maakt hun nieuwe plaat ‘Across The Line’ toch zeer smakelijk. Over smakelijk gesproken, hun landgenoten van Therion staan uiteraard al jaren bekend on hun eigenzinnige mix van metal en klassiek, waarin men zelfs zover gaat dat er gewoon een zeskoppig koor meegaat op tour. Hoe dat klinkt horen jullie vanavond als we een track van de live plaat ‘Live Gothic’ serveren.
 
Waar vrouwen in metal jarenlang een zeldzaamheid waren struikel je tegenwoordig over de bands waarin de dames een meer dan belangrijke rol vervullen. In Nederland is er zelfs jaarlijks een compleet festival aan geweid: het Femme Festival, wat aankomend weekend weer los gaat in Eindhoven. Een van de headliners aldaar is het Nederlandse Delain, en die zetten wij vandaag nog eens in het zonnetje middels een geweldig nummer van ‘The Human Contradiction’ uit 2014, gevolgd door de metal classic van deze week. Verantwoordelijk voor deze kanjer is Metallica met een nummer die als sinds jaar en dag hoge ogen gooit in de Top 1000 aller tijden. Hetgeen trouwens te danken is aan ons aller Henk Westbroek, die toentertijd de luisteraars van Vara’s Vuurwerk opriep om bij het stemmen voor deze – toen nog – Top 100 niet allemaal verschillende bands/liedjes in te sturen, maar massaal één bepaalde track te supporten. En de rest is geschiedenis.
 
Na deze trip down memory lane keren we weer snel terug naar het heden, want er wachten nog twee nieuwe platen op hun moment van glorie. Kadavar mag beginnen, en dit Duitse gezelschap zal zeker de goedkeuring wegdragen van alles en iedereen die wel wat heeft met moderne retro hardrock welke in de jaren 70 zeker geen slecht figuur had geslagen. De geest van Black Sabbath waart vrijwel onverdund rond op ‘Rough Times’, maar toch slagen de mannen er in een typisch eigen geluid te creëren. Voorwaar een hele prestatie. Voor iedereen die sinds de jaren 80 een beetje op heeft zitten letten is de naam Helstar zeker geen onbekende. Ook hen werd ooit een geweldige carrière toegedacht na het uitkomen van hun eerste platen, maar het bleef echter bij snuffelen aan het grote succes. De grote doorbraak mocht men nooit beleven, maar tot op de dag van vandaag zijn ze er in geslaagd met enige regelmaat bijzonder fraaie heavy metal platen uit te brengen, en hun nieuwe werkje ‘Remnants Of War’ is daar zeker geen uitzondering op.
 
Wisten jullie dat het vandaag precies 34 jaar geleden is dat Kiss voor het eerst in het openbaar verscheen zonder make-up? Een publicitair gezien uitstekende stunt om hun toentertijd toch wat ingezakte carrière weer een beetje op te krikken en het verse album ‘Lick It Up’ wat extra in de spotlights te zetten. En met succes, wat in hun thuisland wist men er meer dan een miljoen platen van te verkopen, en tot diep in de jaren 90 trok men ook zonder verf op het hoofd nog volle zalen. Momenteel staat de band trouwens meer in de belangstelling door de ronduit discutabele uitspraken van Gene Simmons (google maar even) dan om hun muzikale prestaties, waardoor het feit dat de band gewoon tientallen geweldige nummers heeft geschreven behoorlijk ondergesneeuwd wordt. Zoals op ‘Lick It Up’, die mede door de inbreng van gitarist Vinnie Vincent behoorlijk wat peper in den kont had. We besluiten de avond met de heren van REO Speedwagon, een band die optimaal profiteerde van de hoogtijdagen van het AOR tijdperk tussen 1975 en 1985. De tijd dat bands als Journey, Foreigner, Heart, Boston, Toto en Survivor niet alleen het mainstream publiek wisten te bereiken met hun radiovriendelijke rock, het was ook stevig genoeg om ook de fans van het hardere werk te plezieren. REO Speedwagon beleefde zijn grootste succes met het album ‘High Fidelity’, welke het in 1981 in thuisland USA schopte tot de diamanten status, oftewel een verkoop van meer 10 miljoen exemplaren! Ook in Nederland werd en wordt er nog massaal meegezongen met de hit ‘Keep On Loving You’, maar wij eindigen High Voltage vandaag met een prachtige ballad van deze kaskraker.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg18-09-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november