Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
De achtbaan begint zo rond 1981, toen Iron Maiden ‘Killers’ uitbracht. De plaat waarop Paul Di’Anno zijn laatste deuntje zong voor de legende in wording, Adrian Smith zijn eerste loopjes in dienst van de band inspeelde en Martin Birch zijn debuut beleefde als producer voor Iron Maiden. Vanuit de krochten van de jaren 80 vliegen we omhoog naar anno nu, en ruimen wat tijd in voor de nieuwe plaat van de Britse progmetal helden van Threshold. Menigeen hield zijn hart vast toen zanger Damian Wilson niet lang geleden zijn biezen pakte en wat anders ging doen, maar met de terugkeer van voormalig frontman Glynn Morgan klinkt Threshold vertrouwder dan ooit op de verse dubbel CD ‘Small Dark Lines (Legends Of The Shires)’.
 
Er wordt opnieuw omlaag gedenderd, maar nu houden we halt in 1991 om nog eens te gaan genieten van de “drill song”. Wablief? Jazeker, ook een elektrische boormachine kan en mag deel uitmaken van het instrumentarium van den moderne band, mits smaakvol toegepast natuurlijk. Vorige week hoorden we het trucje al bij Van Halen, maar die hadden het natuurlijk opgepikt bij het sterrencollectief Mr. Big, die er behoorlijk populair van werd. Grote populariteit was een aantal jaren eerder ook weggelegd voor Helloween, grondleggers en aanvoerders van de Europese power metal beweging. Ten tijde van het uitbrengen van ‘Keeper Of The Seven Keys Part 2’ in 1988 waren ze zonder concurrentie de grootste band in dit genre, om niet lang daarna bijna ten onder te gaan aan interne spanningen en gedoe met de platenmaatschappij. Ze bestaan nog steeds, maar zo worden als toen zal het nooit meer. Eeuwig zonde, want in de samenstelling ten tijde van ‘Keeper Of The Seven Keys’ maakten ze pure meesterwerken.
 
Onze rit gaat inmiddels vrolijk verder, en na deze Teutoonse triple looping knallen we weer door naar het heden waar we de nieuwe plaat van het Amerikaanse Hexx, getiteld ‘Wrath of The Reaper’, aan jullie voorstellen. “Bestaan die dan nog?” Hehehe, ik hoor het U al denken. Deze band was inderdaad al opgericht in 1983 en bracht tot 1991 slechts drie platen uit, om daarna op ijs te gaan. Het succes echter van de in 2016 uitgebrachte box-set ‘Under The Spell’ deed twee leden van het eerste uur aangevuld met wat uitzendkrachten besluiten naast het doen van live optredens ook maar weer eens een nieuwe plaat te maken. Iets waar Uw presentator in ieder geval wel blij van wordt. We laten ons hierna in de aanloop naar de concertagenda een beetje terugzakken naar het jaar des heren 2007, toen Black Sabbath met ‘Live At Radio City Music Hall’ een prima live plaat op de markt gooide. Alleen mocht het van ene Sharon Osbourne geen Black Sabbath heten, omdat niet haar mannetje de zang deed, maar het ging om een samenwerking tussen de heren Butler, Iommi, Appice en Dio. Iets met een hoop gedoe over rechten en andere egocentrisch gemiep, dus ging het hele project de geschiedenis in onder de naam Heaven & Hell.
 
In de concertagenda kan je horen dat de aankomende concerten van Ayreon in 013 Tilburg allemaal stijf zijn uitverkocht, dus voor iedereen die naast een kaartje greep (en dat zijn er nogal wat) doen we als troost vanavond even een lekkere kraker van ‘The Universal Migrator Part 2’, ingezongen door Primal Fear frontman Ralph Scheepers. Vanuit 2000 duikelen we weer de jaren 80 in om te parkeren in 1985 toen Ratt één van de grootste bands in de Amerikaanse glam metal scene was. Ik zal eerlijk bekennen dat ik toentertijd niets moest hebben van die opgemaakte poederdoetjes, edoch wijsheid komt met de jaren. In retrospectief wisten de mannen gewoon prima edoch zeer catchy muziek te maken, zoals te horen op hun hitalbum ‘Invasion Of Your Privacy’. Een terechte metal classic van deze week. Prachtige hoes ook trouwens, al zou je daar tegenwoordig meteen een hoop gezeik mee krijgen uit de SJW hoek, maar dat terzijde. Ik hoor de ketting alweer ratelen, hetgeen betekent dat we weer omhoog richting 2017 kruipen voor een vers geluid. Al zou je dat niet zeggen als je de nieuwe plaat van het Zweedse gezelschap Portrait langs de moderne meetlat legt. Maar daar is helemaal niks mis mee. Echte onvervalste 80s speed/thrash metal zoals we dat kenden van klasbakken als Nasty Savage en Savage Grace, met een hint van Mercyful Fate om het allemaal wat extra smeuïger te maken. Hell jawel, ‘Burn The World’ staat nu al reeds in mijn rijtje favorieten van dit jaar.
 
En vanaf 2017 is er slechts één weg, en die lijd met een rotgang weer naar beneden om in de kurkentrekker te belanden die het onvolprezen progmetal gezelschap Atheist al reeds in 1990 voor je bouwde in 1990 met het debuut ‘Piece Of Time’. Hun tijd ver vooruit en door velen onbegrepen. Met andere woorden een rasechte “lost treasure”. De weg omhoog wordt voor ons geplaveid door Stone Sour. Door velen gezien als side-project van wat Slipknot leden, maar eigenlijk was het net andersom. De band werd reeds in 1992 opgericht, maar werd in de wachtkamer gezet toen zanger Corey Taylor zich aansloot bij de reeds eerder genoemde gemaskerde mannen. In 2002 kwam het collectief weer bij elkaar en heeft inmiddels alweer zes platen op hun palmares staan. Wij kijken vanavond even terug op hetgeen ze uitvraten in 2012 toen ‘House Of Gold & Bones Part One’ op de wereld werd losgelaten. De zachte landing van vandaag, en ik kan me voorstellen dat die wel nodig is na alle hectiek, wordt U aangeboden door de muziek meesters van Dream Theater. In 1992 verraste dit collectief vriend en vijand met het verbluffende ‘Images And Words’, een plaat die in de loop der jaren uitgroeide tot een waar icoon in de metal geschiedenis.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg11-09-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

20

sep

Arrow Bluesbox

Vanavond van 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a de nieuwe Richard van Bergen die van King King en klassiekers van Muddy Waters
19

sep

Arrow Symfo Mania

In Arrow Symfo Mania vanavond lekker veel live muziek van o.a Rush, Mystery en Kate Bush, mis het niet en tune in vanaf 21:00
18

sep

Arrow High Voltage

Vanavond van 21:00-22:00 in jouw headbangwaardige uurtje Arrow High Voltage o.a AC/DC, Delain en Metallica.
13

sep

Arrow Bluesbox

Hoor de blues waait door de bomen met o.a Simo, Howling Wolf en we lossen een belofte in, Ike & Tina Turner live!
12

sep

Arrow Symfo Mania

De echte symfo liefhebber wordt vanavond tussen 21:00-22:00 weer goed verwend met o.a King Crimson, The Tangent en Caravan

 
CONCERTAGENDA


The Rolling Stones

Amsterdam ArenA
30 september

The Rolling Stones

Gelredome, Arnhem
15 oktober

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november