Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
We gaan van start met een tracks van het hit-album ‘For Unlawful Karnal Knowledge’ – ook bekend als ‘F.U.C.K.’ – van Van Halen. Grappig detail: toen deze plaat in 1991 uitkwam werd deze door veel professionele critici behoorlijk afgebrand. Dat de fans daar massaal maling aan hadden bleek toen de plaat doodleuk op 1 binnen kwam in de Amerikaanse album charts, drie miljoen exemplaren verkocht en uiteindelijk een Grammy award opleverde.
 
Het Zweedse Arch Enenmy is ook al een band die regelmatig een award mag gaan afhalen, edoch de verkoopcijfers die bands als Van Halen ooit behaalden zijn voor Arch Enemy helaas niet weggelegd. Andere muziek, andere tijden, maar dat doet niks af aan de kwaliteit van hun melodieuze death metal. Deze maand verschijnt hun nieuwe schijf ‘Will To Power’, en het is er alweer één om in te lijsten. Vervolgend nemen we weer een duik in de schatkamer van het verleden, waarbij we een bezoek gaan brengen aan respectievelijk het Zwitserland en Verenigde Staten van de jaren 80. In 1980 bracht de Zwitserse hardrock formatie Krokus ‘Metal Rendez-Vous’ uit, hun vierde en tevens doorbraak album uit die de band een hoop krediet zou opleveren. De band bestaat trouwens nog steeds, hetgeen ook gezegd kan worden voor Flotsam & Jetsam, welke werd opgericht in het jaar dat Krokus zijn doorbraak beleefde. In 1986 was het voor F&J tijd om zichzelf op de kaart te zetten door middel van het onovertroffen debuut ‘Doomsday For The Deceiver’. Met recht onovertroffen, want geen enkele plaat die daarna van de heren uitkwam – en dat zijn er al gauw tien – haalde ooit het niveau van deze nekkenbreker. Het was trouwens de eerste LP in de geschiedenis die bij het destijds fameuze Engelse metalblad Kerrang maar liefst zes KKKKKK’s bij de review kreeg.
 
We keren na dit fijne thrash geluid wederom terug naar de Zwitserse Alpen, want niet alleen is dat land rijk aan oude legendes, ook aan nieuwe frisse ideeën is er geen gebrek. Zoals door de heren van Gods Of Silence die met ‘Neverland’ deze maand een uitstekende melodieuze power metal plaat op de markt kwakken. Waarna het de beurt is aan opper redneck Ted Nugent om met een gave live-track van ‘Intencities In Ten Cities’ de concert & festival agenda van deze week in te luiden. Daarin kan je onder andere horen dat op 9 september er in Rotterdam een heel leuk festival te beleven valt: Baroeg Open Air. En één van de bands die daar te zien zal zijn is Destruction, en aangezien we bij High Voltage zeker niet vies zijn van een potje thrash draaien we vanavond een fijne klassieker van deze Teutoonse helden.
 
Wat hebben Slayer en Metallica gemeen? Hun liefde voor het legendarische werk van het Deense Mercyful Fate. Kerry King vertelde in menig interview al hoe de band ten tijde van ‘Hell Awaits’ al beïnvloed werd door hetgeen Kind Diamond en zijn maten op het debuut ‘Melissa’ hadden uitgevroten. Metallica ging zelfs zover om voor ‘Garage Inc.’ (1998) een complete Mercyful Fate medley op te nemen. Terecht? Oordeel zelf bij het beluisteren van de metal classic van deze week. Een band die trouwens zelf al menig klassieker op zijn naam heeft staan, maar nog steeds platen maakt en tourt zijn de kleurrijke heren van Living Colour. Hoewel ze het grote succes na hun bliksemstart eind jaren 80 later nooit meer hebben mogen evenaren, zijn ze er niks minder gemotiveerd door geworden, en dat je kan je goed horen op hun nieuwe album ‘Shade’.
 
Welke op de voet gevolgd wordt de lost treasure van vanavond, Racer X. Deze Amerikaanse band rondom meester gitarist Paul Gilbert maakte in de tweede helft van de jaren 80 twee briljante platen op het Shrapnel label, toentertijd de thuishaven voor extreem getalenteerde gitaristen. Helaas voor de band kwam het nooit tot serieuze belangstelling van de major labels, dus na een goed gesprek met bassist Billy Sheehan pakte Paul Gilbert zijn spullen bij elkaar, verliet de band en formeerde samen met Billy Mr. Big. En we weten allemaal hoe dat afgelopen is. Vanavond kijken we echter weer even terug op hoe het allemaal begon met Paul. Uiterst smakelijk, al zeg ik het zelf. Net zo smakelijk trouwens als In Flames, al is de muziek van die laatste band een stuk harder natuurlijk. Al ligt dat er ook aan uit welke periode je een plaat pakt van de heren, want dit gezelschap heeft in de loop der jaren een behoorlijke muzikale evolutie ondergaan. Voor de fans van het eerste uur niet altijd even leuk, maar voor de liefhebbers met een brede smaak machtig interessant om te volgen. Rond 2000 had de band al half en half afscheid genomen van het geluid waarmee ze in de 90s mee doorbraken, en dat was duidelijk te horen op het overgangsalbum ‘Clayman’. Veel nieuwe geluiden en ideeën naast nog wat vertrouwde elementen, en zijn niet veel bands die dit aandurven. Zoals Twisted Sister bijvoorbeeld, die op al hun platen een meer dan conservatieve behoudzucht etaleerden. En dat heeft natuurlijk ook zo zijn charme. Het is net als bij AC/DC: het maakt niet uit welke plaat je uit de kast haalt, je weet precies wat je krijgt. Niet echt avontuurlijk, maar lekker veilig als je gewoon een keer iets heel toegankelijks wilt horen. En laten we niet vergeten dat de simpele aanpak ook de nodige juweeltjes heeft opgeleverd. Zoals die prachtige ballad waar we vanavond mee afsluiten.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg04-09-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november