Arrow Bluesbox

Arrow Bluesbox
Vrienden en dinnen
 
Sappig nieuws uit een van de dode bomen nieuwsbodes.
Op 17 augustus schreef recensent Wilfried Takken in de NRC een artikel over een boek  betreffende Elvis Presley ik citeer:
“In werkelijkheid populariseerde Elvis bestaande genres, en gaf er een snellere, uitgeklede draai aan. Elvis is een mooi voorbeeld van culturele toe-eigening: het ‘stelen’ van zwart erfgoed door blanken. Hij zong voornamelijk zwarte covers, maar omdat hij de eerste blanke was die dat deed, werd hij gezien als de uitvinder van die muziek. En hij werd wereldberoemd, in plaats van zijn zwarte voorgangers.”
 
Zoals de échte muziekliefhebbers weten, is Elvis geboren in Tupelo in Mississippi en werd daar omringt door Afro Americans nét zo arm als hijzelf. De Blues nam Elvis mee van de straat.
 
Takken is écht niet goed bij z’n hoofd met z’n uitgeklede draai, dat was al gedaan door mannen als Chuck Berry en Ike Turner.  In de streken waar Elvis opgroeide was helemaal niet fijn als je tot de blanke muziekliefhebbers hoorde. Immers de meeste radio stations en Jukejoint ’s waren gewoon zwart en als je daar gedraaid werd verkocht je ook platen!
 
Debieltje Takken gaat verder:
“Dat is natuurlijk tekenend voor het westerse racisme, maar een levende cultuur bestaat nu eenmaal bij de gratie van kruisbestuiving. En je kunt het Elvis niet verwijten. Hij hield van zwarte muziek en toonde zich dapper door die liefde als witte zuiderling uit te dragen. Hoewel de segregatiewetten het verboden, ging hij stiekem naar zwarte kerkdiensten en concerten om naar de muziek te luisteren. Zonder de popularisering door Elvis was de rhythm ‘n’ blues nooit zo groot en invloedrijk geworden.”
 
Takken heeft zich niet verdiept in de tijden dat Elvis opgroeide. Mississippi en ook Memphis Tennessee en eigenlijk het hele Zuiden was een rommeltje de oude segregatie wetten waren er nog maar werden alleen door blanken afgedwongen. Als een blanke de Blues wilde zingen of naar een zwarte kerk wilde gaan… tja….. Elvis hield niet alleen van zwarte muziek, het was de muziek van z’n leven het was er dagelijks in z’n jeugd, z’n school vriendjes waren gewoon allemaal zwart! Er is niks dappers aan het feit  dat je de muziek die je diep van binnen hoort ook uitdraagt!
Overigens Elvis en Racisme waren geen kennissen van elkaar !!
 
Het echte jatten gebeurde in de hogere echelons van de platenbizz. Daar werden zwarten afgescheept met een miezerige fooi voor de rechten van hun nummers en die werden dan opgenomen door de Blanke zangers! Een heel sprekend voorbeeld was Alan Freedman de DJ van radio station WINS New York, die Chuck Berry dwong om hem op het label te zetten als Co- auteur van “Maybellene” anders zou hij het plaatje niet draaien!!
 
Maar dit soort geschiedenis is Droefdeuger Takken ontgaan. Elvis de grote dief van het zwarte erfgoed. Ik ben geen grote Elvis fan maar de verdienste voor de muziek en that includes Black music!!!! Van Elvis Aaron Presley is evident en volgens mij boven alle gemekker over racisme verheven.
 
Een laatste vraagje aan Dementje Takken. Nat King Cole, Sammy Davis jr. hoe gaan we die dan noemen? Dieven van het blanke culturele erfgoed??
Droefdeuger Takken doet aan geschiedvervalsing en dat is eng….. vooral omdat muziek universeel is.. je mag het mooi vinden of lelijk maar de kleur van je huid is voor muziek niet echt boeiend!
 
Laatste zomerboxje hedenavond
Alleen Nederlands dat wel
 
So sit back & enjoy the ride
 
Gerry & Albert Jan


Playlist Bluesbox 30 Augustus

Somebody Will Know Someday - Cuby & The Blizzards
Bye Bye To Ya - Damned & Dirty
Fear Of Falling - Julian Sas
Wang Dang Doodle - Livin‘ Blues
I’m  In The Mood - Juke Joints
Nightlife - Flavium
Free At Last  - AJ Plug feat. Kim Snelten
Whiskey Drinking Woman - Blues Bones


30-08-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november