Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Hoe open je een uurtje metal op een grandioze manier? Door te starten met een nekkenbreker uit de eredivisie die qua tekst toch wel hetgeen representeert waar wij als metal fans voor staan, en laat Judas Priest daar nou een hele goede kandidaat voor zijn. Na deze vlammende aftrap maken we meteen wat ruimte voor ons eigen Nederlandse Epica, die niet alleen tot de NL top behoort, maar ook tot ver daarbuiten bij velen tot de favorieten behoort. Binnenkort brengt de band een nieuwe EP uit getiteld ‘The Solace System’, en daar gaan we uiteraard even aandacht aan besteden vanavond.
 
Whitesnake is voor velen de band die in de tweede helft van de jaren 80 enorme hits scoorden met nummers als ‘Here I Go Again’ en ‘Is This Love’, waarbij helaas nog wel eens vergeten wordt dat de band rond ex-Deep Purple zanger David Coverdale daarvoor al zeven prima platen had uitgebracht, al waren die wat meer bluesrock georiënteerd dan het latere werk waarmee de band wereldfaam zou verkrijgen. Desalniettemin zaten daar zeker een paar juweeltjes tussen, zoals het nummer van ‘Slide It In’ uit 1984 die we vandaag uit de mottenballen trekken. Een compleet ander geluid is afkomstig van doemdenkers Paradise Lost. Deze Engelsen behoeven natuurlijk niet echt een uitgebreide introductie, maar het wellicht is wel het vermelden waard dat na een tijdlang een wat lichtere koers te hebben gevaren – voor zover je daarvan kan spreken bij deze beroepsdepressievelingen – de heren met de verse plaat ‘Medusa’ weer terug zijn bij hun kenmerkende doom geluid, iets wat de loyale fans natuurlijk alleen maar zullen toejuichen. Wij ook trouwens, en daarmee is dit de Lords Of Metal tip van de week.
 
Een lekker potje thrash metal is nooit weg, en dat deze stijl anno nu nog steeds springlevend is wordt niet alleen door allerlei aanstormend jong talent bewezen, maar ook de veteranen blazen nog steeds trots hun partijtje mee. Neem bijvoorbeeld Sepultura. Eind 1996 gaf niemand meer een cent voor de toekomst van het combo nadat Max Cavalera de band verliet op het hoogtepunt van hun succes, maar ook zonder Max heeft Sepultura zijn bestaansrecht met de andere frontman Derrick Green keer op keer bewezen, zo ook op ‘Machine Messiah’ welke begin dit jaar uitkwam. Fun fact: wist je dat na het vertrek van Max ook Testament’s Chuck Billy auditie heeft gedaan om de vacante functie op te vullen? Maar goed dat hij niet aangenomen werd, anders hadden we wellicht een hoop geweldige Testament platen moeten missen.
 
Ritchie Blackmore was in zijn Deep Purple en Rainbow tijd naast een begaafd componist en gitarist ook een uitermate moeilijk mannetje om mee te werken. Het verloop qua personeel in de diverse Rainbow reïncarnaties door de jaren heen is daar het bewijs van, want de beste man heeft dik 25 bandmaten versleten door de jaren heen. ‘Hired to be fired’, Blackmore had het uitgevonden kunnen hebben. Dat neemt niet weg dat er doorgaans wel ijzersterk gemusiceerd werd, waarbij af en toe zelfs Ludwig Von Beethoven om de hoek kwam kijken, zoals op ‘Final Vinyl’ uit 1986. Dit hemelse gerecht brengt ons dan alweer bij de concertagenda, en daar worden onze Deense vrienden van Volbeat ook in vermeld. Zij staan namelijk op 5 september samen met Flogging Molly en Amorphis in Eindhoven. Ja, ik vind het ook een ietwat merkwaardige combinatie, maar alle drie de bands zijn wel meesters in hun eigen muzikale niche dus de ruimdenkenden onder U hebben er waarschijnlijk een top avond aan. Warm worden kan alvast met een lekkere cover die Volbeat een aantal jaren geleden al opnam voor ‘The Strenght The Sound The Songs’ en die mij op de één of andere manier altijd weer doet denken aan een bekend “page three” meiske uit de jaren 80.
 
Een stuk minder frivool, eigenlijk op het donkere af, was de band van de nog steeds betreurde Peter Steele, Type O Negative. Bijna het hele oeuvre was doortrokken van zijn zwaarmoedigheid, eenzaamheid en gezeur met vrouwen, waarbij je met een lantarentje moest zoeken naar wat lichtpunten. Die er echt wel waren, en op ‘Bloody Kisses’, die trouwens ruim een miljoen exemplaren zou verkopen, vinden we zo’n uiterst amusant chanson waarmee de heren even genadeloos afrekenden met alle kritiek die ze vanuit de linkse, rechtse en politiek correcte hoek mochten ontvangen. De terecht metal classic van deze week. Van dat soort dingen heeft het Belgische Fireforce dan weer helemaal geen last. Deze gasten maken lekkere opzwepende power metal zonder al te veel fratsen, en met ‘Annihilate The Evil’ welke op 1 september zal uitkomen voegen ze weer een prima plaat toe aan hun catalogus. Met daarop ook een hele geinige uitvoering van een bekend Rolling Stones moppie. Niet geheel onverdienstelijk gedaan, al zeg ik het zelf.
 
Voor de lost treasure keren we terug naar het jaar des heren 1983 toen het Engelse Heavy Pettin het debuut ‘Lettin Loose’ uitbracht. Lekker frisse heavy metal, co-produced door Queen gitarist Brian May, uitgegeven door een major label (Polydor), en als vervolg tours met onder andere Ozzy Osbourne en Kiss. Je zou toch zeggen dat dit een bliksemstart zou moeten zijn. Helaas werd de band al snel door de platenmaatschappij in een commerciëlere richting gedwongen, met als absoluut dieptepunt deelname aan de Engelse voorronde van het Eurovisie Songfestival. Met een voorspelbaar gevolg: de oude fans haakten massaal af, nieuwe zieltjes werden niet gewonnen en uiteindelijk werd de band maar opgeheven om daarna voort te leven als slechts een voetnoot in de metal geschiedenis. Jammer, want hier had echt wel meer ingezeten.
 
En breng dan nu de taart maar binnen en zet er 48 kaarsjes op, want we hebben weer een jarige. Deze week is het niemand minder dan Jack Black, die bij het grote publiek uiteraard het meest bekend is als acteur die speelde in films als ‘King Kong’, ‘School Of Rock’, ‘Gulliver’s Travels’, maar ook de man die de stem van Po was, uit de ‘Kung-Fu Panda’ reeks. Wij kennen hem natuurlijk best als muzikant/zanger van het fameuze Tenacious D, waarmee hij zijn liefde voor rock en metal kan uitleven. Waarbij ze af en toe hulp krijgen van Dave Grohl. We eindigen deze aflevering van High Voltage met een werkelijk geweldige ballad van het ongeëvenaarde Thin Lizzy. Nee, ik ga niet zover om te beweren dat dit de beste band ter wereld was, daarvoor is het aanbod te groot en hebben nog wel meer bands ontzettend veel kwaliteit, maar slechts weinig zangers konden zo’n warmte en gevoel in hun stem leggen als veel te vroeg overleden Phil Lynott. Pak er gerust een zakdoekje bij en schaam je niet als de tranen van ontroering langs je wangen glijden. Muziek is emotie.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg28-08-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november