Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
De aftrap van vanavond is voor Megadeth, die zich met hun tweede album ‘Peace Sells… But Who's Buying?’ keihard revancheerde voor het teleurstellende debuut ‘Killing Is My Business’. Daar hadden we na alle wilde verhalen van Dave na zijn ontslag uit Metallica heel veel van verwacht, maar omdat het opnamebudget voor die plaat linea recta de diverse neuzen ingesnoven werd was er van een fatsoenlijk geluid nauwelijks sprake. Gelukkig werd die fout bij de opnames van de opvolger niet gemaakt en het resultaat katapulteerde Megadeth meteen de top van de hardere metal in.
 
Na deze geweldige opener verkassen we naar Duitsland waar sedert 1995 het collectief Die Apokalyptischen Reiter actief is. De band begon haar carrière in de death metal hoek, maar gaandeweg werd de muziek wel een stuk toegankelijker, als werden de nodige experimenten met andere muziekjes nooit geschuwd. Hoe dat uiteindelijk in 2017 uitpakt kunnen jullie vanavond horen als we een track draaien van de nieuw te verschijnen CD ‘Der Rote Reiter’. Een stuk traditioneler daarentegen was altijd het geluid van de Amerikaanse glam rockers Cinderella. Hoe een stel lelijke kerels op het idee kwamen hun bandje te vernoemen naar het sprookjesfiguur Assepoester zal altijd wel een raadsel blijven, maar ze hadden er wel succes mee. Ruim vijftien miljoen platen wist men te verkopen in hun gloriedagen, en vandaag liften we nog eens met de heren mee naar 1990, toen ze met ‘Heartbreak Station’ andermaal een millionseller uit de hoge hoed toverden.
 
Het volgende nieuwe deuntje van vanavond is afkomstig van Jack Starr’s Burning Star. Een combo onder leiding van ex-Virgin Steele gitarist Jack Starr al sinds 1984 bij tijd en wijle – er waren nogal wat periodes van inactiviteit – de vlag van authentieke Amerikaanse heavy metal hoog houdt. Zo ook op de nieuwe plaat ‘Stand Your Ground’, die iedereen die wars is van vernieuwing en het liefst had dat de wereld in 1990 abrupt tot een eind gekomen was zeker zal bevallen. In tegenstelling tot een traditionalist als Jack Starr zijn de heren van Rush overtuigd van het nut van verandering, en gedurende hun inmiddels bijna vijftig jaar lange loopbaan hebben zij zichzelf diverse malen opnieuw uitgevonden. Met als grootste troef het feit dat hun niet misselijk grote fanschare de band nooit liet vallen, maar op de één of andere manier gewoon meegroeide. Uiteraard hebben alle Rush fans wel zo hun favoriete periode, en als ik de luistercijfers van Spotify mag geloven dateert de meest geliefde muziek van onze Canadese helden uit het begin van de jaren 80. Juist ja, toen de ultra-klassieker ‘Moving Pictures’ het levenslicht zag. Toevallig één van de eerst LP’s die uw presentator zichzelf op veertienjarige leeftijd aanschafte na een weekje wortelen rooien op een lokale boerderij. Die andere plaat was trouwens van Motörhead. The best of both worlds dus.
 
Maar voor we echt afdwalen en verzuipen in jeugdsentiment gooien er weer lekker een nieuwe release tussendoor. En nog wel een lekkere live rakker ook. Alter Bridge speelde een tijdje terug in een uitverkochte O2 Arena te Londen, en die show wordt binnenkort op diverse formats uitgebracht. Wij hebben momenteel al de beschikking over de 3CD versie (‘Live at the O2 + Rarities’) waarop naast de O2 show ook de nodige bonustracks staan. Aanradertje voor de fans, en vandaag hoor je op High Voltage waarom. Wie er binnenkort ook met nieuw werk uitkomt is Living Colour. Deze jongens hebben natuurlijk geen nadere introductie nodig, want behoudens een kleine pauze tussen 1995 en 2000 is de band sedert 1984 altijd actief geweest. Hun nieuwe plaat ‘Shade’ zal volgende maand verschijnen en zeker aan de beurt komen in High Voltage, maar tot die tijd doen we het nog even met een track van het in die tijd zeer verrassende en frisse ‘Vivid’.
 
Het schrijven van een klassieker doe je niet zo maar. Nee, een nummer wordt gewoon met de beste bedoelingen geschreven en opgenomen, en uiteindelijk bepaald de tijd in hoeverre het liedje vastgeroest gaat zitten in het collectieve geheugen van de liefhebbers. Maar als het je dan uiteindelijk gelukt is ben je natuurlijk zo trots als een aap met zeven lullen. Maar het kan ook anders. Stel: jij hebt met je band een gaaf nummer geschreven en opgenomen, maar behoudens wat familie en vrienden slaat het totaal niet aan. En dan komt er jaren later een populaire metal band die dit liedje covered en die uitvoering tot een regelrechte classic weet om te toveren binnen de heavy metal gemeenschap. Daar wordt je niet vrolijk van. Dat is in het kort het verhaal van ‘Child Of The Damned’, geschreven door Warlord in 1983, door HammerFall in 1999 tot de klassieker status verheven.
 
Goed gejat is beter dan slecht bedacht. Dit geld niet alleen maar voor het maken van muziek, maar ook als het neerkomt op het uitkiezen van een bandnaam. In de afgelopen 50 jaar hebben talloze bands zichzelf al vernoemd naar personages, landen, streken en steden uit de wereldliteratuur (vooral de werken van J.R.R. Tolkien zijn een nimmer aflatende bron van inspiratie), en het zal me niks verbazen als het Duitse sterrencollectief Serious Black de complete Harry Potter serie heeft uitgelezen. Dat neemt niet weg dat deze heren, afkomstig uit onder andere bands als Edenbridge, Tad Morose, Avantasia, Blind Guardian en Firewind, een uitstekend melodieus power metal geluid laten horen op hun derde en nieuwste album met de gezellige en op bepaalde punten merkwaardig treffende titel ‘Burn Witches Burn’. Onmiddellijk gevolgd door de ‘lost treasure’ van deze week. Want als ik nu over Tesla begin, dat denken de meesten dat het over een auto gaat. Of, bij een iets geleerder gehoor, over de briljante natuurkundige Nikola Tesla, uitvinder van de wisselstroomgenerator. Slechts weinigen zullen de associatie maken met die Amerikaanse hardrock band met dezelfde naam die tussen 1986 en 1991 miljoenen platen wist te verkopen in hun thuisland En dat is erg jammer, want de muziek van deze kerels was meer dan bovengemiddeld goed. Wij trekken vandaag het debuut ‘Mechanical Resonance’ nog even onder het stof vandaan. Mocht je na dit geweldige deuntje alsnog de smaak te pakken krijgen: de band bestaat nog steeds en komen met zekere regelmaat ook in ons land optreden. Pak die kans zou ik zeggen.
 
Een maand geleden alweer werden we opgeschrikt door het overlijden van Chester Bennington, zanger van de razend populaire band Linkin Park. Na het heengaan van Soundgarden’s Chriss Cornell wederom een triest voorbeeld van het feit dat roem, succes en bakken vol met geld geen garantie zijn voor een lang en gelukkig leven. Er is de afgelopen tijd al enorm gediscuzeurd over het hoe en waarom van het hele gebeuren, maar daar doe ik even niet aan mee als U het niet erg vind. Ik kijk dan liever naar wat hij en zijn band aan muzikale erfenis hebben nagelaten, en dat is niet bepaald misselijk. Nee, de oudere metal traditionalisten moesten er weinig van hebben, maar Linkin Park wees vanaf de eeuwwisseling miljoenen tieners de weg naar het hardere muziekspectrum, en verdienen daar alle lof voor.
 
Tot besluit van dit lekkere zomeravondje gooien we weer eens een fijne cover in de strijd, en deze keer is het de ene titaan die de andere door zijn eigen mangel heen haalt. Een titanenstrijd zogezegd. De uitvoerende deze keer is het machtige Testament, die er nooit een geheim van heeft gemaakt veel inspiratie te krijgen van die andere grootheid: Iron Maiden. Maar hoe klinkt authentieke Engelse heavy metal dan als er een zwaar Amerikaans thrash geluid overheen gaat? Vanavond hoor je het antwoord in High Voltage.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg21-08-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november