Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Volgende maand staan de mannen twee maal in een uitverkochte Ziggo Dome, en dat verbaast natuurlijk niemand. Metallica is met afstand nog steeds één van de meest populaire metal bands ooit, met een oeuvre in de achterzak waarmee je met gemak een maand aan concerten kan vullen. Nu is bij vele fans en andere liefhebbers hun jaren 80 periode favoriet, maar dan neemt niet weg dat ze daarna ook een aantal prima songs hebben geschreven. Zoals de opener van vanavond die we op het album ‘Reload’ tegenkomen.
 
Ons eerste nieuwe plaatje van vandaag is van een zangeres, Janet Gardner. Nu zegt deze naam je wellicht in eerste instantie niks, maar van haar oude band hebben jullie vast wel eens gehoord. Dat is namelijk Vixen, de Amerikaanse all-girl band die aan het einde van de jaren 80 redelijk succesvol was met de albums ‘Vixen’ en ‘Rev It Up’. Deze band viel in ’91 uit elkaar, zag nog een aantal reanimatie pogingen, maar het werd nooit meer zoals het was. Janet is momenteel nog steeds lid van de band, maar heeft nu ook haar eerste solo plaat gemaakt getiteld ‘The Good Or The Bye’. En zie zou velen onder u nog eens positief kunnen verassen. Iets wat onze helden van Y&T al jaren niet meer doen, daar is hun muziek al jarenlang te bekend voor, maar genieten doen we nog steeds van Dave Meniketti en zijn mannen. Vandaag trekken we ‘Meanstreak’ (1983) weer eens uit de kast, een geweldige plaat die de tand des tijds glorieus heeft weerstaan en nog steeds staat als een huis.
 
Twee weken geleden vertelde ik jullie over de twee Venom’s die er tegenwoordig rondhobbelen, en draaide toen een kraker uit hun gloriedagen. Vandaag is het de beurt aan die andere incarnatie van het infernale drietal: Venom Inc. De heren Mantas, Abaddon en Dolan smijten er binnenkort een nagelnieuwe plaat tegenaan die de geschiedenis in zal gaan onder de titel ‘Avé’, en diezelfde geschiedenis mag wat mij betreft verder uitmaken welke van de twee nu het meeste recht had op de naam. Een grote naam, geheel onbetwist, in het vaderlandse metal wereldje is uiteraard Anneke van Giersbergen, die iedereen wel kent van haar periode bij The Gathering en haar diverse gastrollen op albums van onder andere Ayreon en Devin Townsend. Recentelijk heeft ze haar eigen nieuwe band opgericht onder de naam Vuur, een collectief waarmee ze weer een stuk harder rockt dan met haar vorige solo dingetje Aqua de Annique, en daar worden we best wel vrolijk van. Het debuut ‘In This Moment We Are Free – Cities’ zal op 20 oktober verschijnen, maar vanavond hoor je er al een track van.
 
Afgelopen weekend was het helemaal feest in Leeuwarden alwaar het jaarlijkse Into The Grave festival werd gehouden. De hoofd-act op de zaterdag was Amon Amarth, en als ik de mensen mag geloven die er bij waren was het weer prima drinken bij Zweedse Vikingen. Om nog eens ven na te genieten is hun ultieme drinklied dan natuurlijk wel op zijn plaats. Na deze lofzang op het betere zuipen is het tijd voor de metal classic, waarvoor deze week Gary Moore zich heeft gemeld. Met ‘Victims Of The Future’ bracht de beste man in 1983 een dijk van een hardrock plaat uit, waarbij niet alleen ruimte was voor frivole singles en hartverscheurende ballads, maar ook een gezonde dosis maatschappijkritiek en reacties op afschuwelijk nieuws van dat moment hun plek hadden gevonden.
 
Wat gebeurt er als er een beroemd artiest komt te overlijden? Dat het niet lang duurt of ieder label dat nog ergens de rechten van heeft de wereld gaat bestoken met allerlei verzamelplaten, overzichten, never-released tracks en nog veel meer van die geldklopperij. Maar af en toe gebeurt het ook vrij netjes, zoals met deze nieuwe schijf van Motörhead: ‘Under Cover’. Zoals de naam al verraad een verzameling van andermans liedjes die de ‘Motörhead treatment’ hebben mogen ondergaan. Uiteraard met bekende deuntjes van Sex Pistols, Judas Priest, Metallica en Rolling Stones, maar ook een track van David Bowie die mij zeer verraste. Wellicht jullie ook. Ook heel verrassend, maar dan vanuit een andere invalshoek was ruim 27 jaar geleden het Amerikaanse Psychotic Waltz. Deze heren maakten prachtige progressive metal, die door menig criticus regelrecht de hemel in werd geprezen. Helaas voor de mannen was hun muziek toch te moeilijk voor de doorsnee consument, en bleef het grote succes uit. Ook een koerswijziging naar een meer toegankelijk geluid werd geen succes. Sterker nog, menig fan keerde zich af van de band en uiteindelijk ging Psychotic Waltz eind jaren 90 ten onder aan muzikale meningsverschillen en onderlinge rechtszaken. Momenteel is de band weer aan het touren en gaan er geruchten dat er een nieuwe plaat in de pijp zit. Tot die tijd echter doen we het even met een prachtig nummer van het debuut ‘A Social Grace’. Een uiterst fraaie ‘lost treasure’.
 
Ook uiterst fraai is de stem van Floor Jansen, één van de weinige Hollandse metal artiesten die de stap naar de absolute top heeft weten te maken. De weg die haar uiteindelijk de frontpositie bij Nightwish heeft opgeleverd was echter lang en bezaaid met valkuilen, en een normaal mens had halverwege allang al de handdoek in de ring gegooid. Dezelfde weg heeft ook prachtige muziek opgeleverd, en het begon allemaal met After Forever, waarin ook Epica’s mastermind Mark Jansen zijn eerste schreden op weg naar succes zette. Vanavond laten we nog eens horen hoe die samenwerking ook alweer klonk, waarna het slotakkoord voor Sacred Reich is met een welgemeend opvoedadvies voor iedereen met wat lastige pubers. IJzersterk!
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg14-08-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november