Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Ze worden door iedereen en zijn moeder voor het gemak maar in het hair metal hokje gestopt, maar toch was Skid Row veel harder in de weer dan veel van die bands die meer make-up gebruikten dan je eigen vriendin. De band bereikte in 1991 met het uitbrengen van ‘Slave To The Grind’ haar hoogtepunt en wist hier in Amerika alleen al meer dan 2 miljoen exemplaren van weg te zetten. Over hair metal gesproken, ook het Zweedse Europe kreeg dit label opgespeld na het megasucces van ‘The Final Countdown’ in 1986. Vaak overleven bands deze kortstondige wereldfaam niet, maar Europe heeft zich in de dertig jaar die volgen redelijk staande weten te houden. Ze zijn een graag geziene gast op veel festivals, en met ‘The Final Countdown 30th Anniversary Show’ brengen ze binnenkort weer een fraaie live plaat uit.
 
Als er één gezelschap is waarvoor ik diep buig en ook de hoed afneem is het Mother’s Finest wel. Opgericht in 1970 zijn Joyce Kennedy en haar mannen nog steeds actief, en hebben met hun aanstekelijke hardrock met veel funk invloeden een enorme invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van bands als Red Hot Chili Peppers, Living Colour en Extreme. Muzikaal vakmanschap, lef en een gezonde dosis zelfspot (‘Like a Negro’, ‘Black Radio Won't Play This Record’, ‘Niggizz Can't Sang Rock 'n' Rol’) gingen hand in hand in hun jarenlange carrière, waarbij ze door hun gekleurd zijn lang niet altijd enthousiast werden onthaald door de toch wat conservatieve rock wereld. Onterecht, want Mother’s Finest heeft een aantal regelrechte hardrock classics geschreven, zoals we die ook op het album ‘Iron Age’ uit 1981 tegenkomen.
 
Terug naar het heden nu, waar een inmiddels 65 jarige Udo Dirkschneider nog steeds zijn rondjes meedraait in het metal wereldje. Nu ga ik er zelf vanuit dat dit niet al te lang meer gaat duren, want op deze leeftijd nog avond aan avond op het podium staan gaat op een gegeven moment toch wel zo zijn tol eisen. Hij heeft er zelf al een voorschotje op genomen en een tijdje terug voor het laatst getourd met nummers van zijn oude band Accept in de set. Sterker nog, er zaten alleen maar Accept deuntjes op de setlist, en tijdens die tour zijn er opnames gemaakt die nu onder de noemer ‘Live Back To The Roots – Accepted’ worden uitgebracht. Een aantal andere krasse knarren zijn inmiddels de heren van Def Leppard, opgericht in Sheffield precies 40 jaar geleden. Aanvankelijk een echte New Wave Of British Heavy Metal band, maar na twee redelijk (voor die tijd) stevige platen werd onder invloed van producer Mutt Lange het accent verlegt naar meer radio vriendelijke rock, en dat heeft de heren zeker geen windeieren gelegd. Hun derde LP ‘Pyromania’ bereikte in Amerika de diamanten status (tien miljoen stuks verkocht), maar helemaal binnenlopen lukte ze met opvolger ‘Hysteria’ in 1987. Twaalf keer platina in de USA, en wereldwijd 25 miljoen verkochte exemplaren. Dit album is inmiddels opnieuw uitgebracht als 3CD met allerlei leuke toeters en bellen, en wij gooien ‘m vanavond ook weer eens op de draaitafel.
 
Dat het gebruik van verdovende middelen vaak hand in hand gaan met bestaan als muzikant zal geen geheim zijn. Sterker nog, decennia lang was het gewoon iets wat er bij hoorde, en iemand die daar ook over meepraten kan is Michael Schenker. Zijn gehele carrière was een aaneenschakeling van sobere periodes en momenten dat hij totaal de weg kwijt was. Eeuwig zonde, want je blijft je afvragen hoe hij zich ontwikkeld zou hebben als hij wat recreatiever zou zijn omgesprongen met alle verleidingen die hem in de loop der jaren met zekere regelmaat nekte. Gelukkig zijn er nog genoeg briljante stukken bewaard gebleven, en ter inleiding van de concertagenda pakken we er een kunsttukje van ‘Rock Will Never Die’ er bij.
 
Aankomend weekend is het weer helemaal feest in Leeuwarden, want daar kan je op vrijdag en zaterdag het Into The Grave festival gaan beleven. Een echte aanrader, en onder andere hoog op de bill staat het Duitse Powerwolf. Opgericht in 2003 hebben de heren lang en hard moeten werken voor het succes, maar uiteindelijk zijn ze toch gekomen waar menig ander combo alleen maar van mag dromen: een vaste waarde in het Europese festivalseizoen, met uitzicht op de top. Of zij die ooit zullen bereiken hangt natuurlijk van veel factoren af, maar we gunnen het de jongens van harte, want met hun aparte concept hebben toch iets verfrissends neer kunnen zetten, zoals de plaat ‘Blood Of The Saints’ uit 2011 prima illustreert.
 
Het is te hopen dat Bruce Dickinson nog een beetje lucht heeft, want vandaag mag hij maar liefst 59 kaarsjes uitblazen. Hell jawel, de gevierde Iron Maiden zanger wordt alweer 59 jaar jong, maar als ik de laatste berichten mag geloven gaat hij nog steeds niet pensioen. Er schijnen nog minimaal één nieuwe plaat en een wereld tournee te komen, dus het einde is nog niet in zicht. Voor nu feliciteren wij onze Bruce van harte, en draaien nog een keer hun grootste hit in Nederland, die het in 1986 schopte tot een 12e plaats in de Top 40. Een regelrechte metal classic. Om te vervolgen met een andere geweldige band die van dit soort succes echter alleen maar zal blijven dromen. Het Amerikaanse Toxik maakt namelijk metal voor de fijnproevers, en daar verdien je in de regel geen kapitalen mee. De liefhebbers kennen natuurlijk allemaal hun klassiekers ‘World Circus’ en ‘Think This’, maar na een hiatus van 30 jaar is er eindelijk een vervolg in de maak. Als voorproefje daarvan is nu de EP ‘Breaking Class’ uitgekomen, waarop de band even laat horen het vak helemaal nog niet verleerd te zijn. Zoals de bezoekers van het afgelopen Dynamo Metal Fest vast en zeker kunnen beamen.
 
De lost treasure van deze week vinden we in het Engeland van 1980, toen Angelwitch alom werd beschouwd als één van de interessantste bands van de NWOBHM golf. Het probleem was echter dat de band vlak na de release van ‘Angelwitch’ al uit elkaar begon te vallen, en ondanks talloze reanimatiepogingen in de jaren daarna is het nooit echt meer wat geworden met ze. Maar ze zullen altijd in ons collectieve geheugen blijven hangen vanwege dat ene deuntje dat vrijwel iedereen nog steeds kan meezingen. 
 
Vaak krijgen echt vernieuwende bands niet het succes wat ze verdienen, en gaan er anderen met jou ideeën vandoor. Een gezelschap dat dit succesvol wist te voorkomen is natuurlijk Slipknot. Edoch, hun trucje stelen was wel wat lastig. Negen man op het podium, een imago wat op zijn minst ‘apart’ te noemen was, en muziek die met traditionele metal niets meer te maken had. Maar de jeugd vrat het massaal. Al moest de band het wel hebben van eindeloos touren en mond-op-mond reclame, want de grote media durfden dit allemaal niet uit te zenden. Uiteindelijk wist het debuut ‘Slipknot’ twee miljoen exemplaren te verkopen in Amerika, een enorm succes voor een extreme metal plaat. We sluiten vandaag af met een prachtige ballad van UFO, met in de hoofdrol – daar heb je ‘m weer – Michael Schenker. Het nummer wat je gaat horen is afkomstig van ‘Strangers In The Night’, door het ontbreken van overdubs een natuurgetrouwe registratie van een aantal shows gedurende hun Amerikaanse tour in 1978. En tegelijkertijd ook het laatste kunstje van onze Duitser tussen de Engelsen, die kort daarna de band verliet om af te kicken en MSG op te richten.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg


07-08-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november