Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Iron Maiden is een band die zich inmiddels alweer meer dan 40 jaar met succes staande houdt in het immer onvoorspelbare muziekwereldje, maar net als je denkt dat ze niet meer in staat zijn echte knallers te schrijven weten ze je toch weer te verassen. Zoals in 2000 bijvoorbeeld, toen zowel zanger Bruce Dickinson als gitarist Adrian Smith terugkeerden op het oude nest en ze met 'Brave New World' weer een geweldige plaat wisten uit te brengen waarmee we vanavond de show openen.
 
Het eerste nieuwe geluid van vanavond is afkomstig uit Duitsland, waar Masterplan al sedert 2001 aan de weg timmert. Aanvankelijk had toenmalig Helloween gitarist Roland Grapow alleen maar ideeën voor een kleinschalig side-project naast zijn main band, maar toen de andere Helloween leden er lucht van kregen werd hij subiet ontslagen. Dat boeide hem verder niet echt, want met Masterplan en alle vijftien huidige en ex-leden die het combo inmiddels telt heeft meneer toch zes redelijk succesvolle platen weten te maken in de afgelopen jaren, en daar komt er nu weer 1 bij, getiteld 'PumpKings'. Maar met zo'n titel vraag je je onwillekeurig toch weer af of er nog sprake is van oud zeer jegens zijn oude broodheer. Die touren dit jaar namelijk onder de vlag 'Pumpkins United'...
 
Oud zeer, daar kunnen bij Stryper ook wel van spreken. En nee, dat is niet vanwege hun muziek, want die was bij vlagen briljant, en ook niet vanwege hun overdreven Christelijke imago. Het zal mij namelijk persoonlijk jeuken welk fantasievriendje je achterna hobbelt, mag je allemaal lekker zelf weten. Nee, bij shows van Stryper liep je nog wel eens de kans een bijbel te moeten koppen, want daar werd altijd driftig mee gesmeten vanaf het podium. Gelukkig wel van pocketformaat, je moet er toch niet aan denken dat je een ouderwetsche Statenbijbel voor je kanis krijgt... Na dit staaltje bekeringsijver gaan we verder met de nieuwe plaat van het Zweedse Narnia, die je qua religieuze filosofie ook wel bij Stryper zou mogen indelen, maar dan zonder het overdreven Maja de Bij imago. Deze heren zijn met het nieuwe werkstukje 'Narnia' inmiddels toe aan hun zevende album, en mocht je van goede melodieuze power metal houden zit je bij deze band wel snor.
 
Na al dat Christelijke geweld (het lijken potdorie de Middeleeuwen wel) moeten we natuurlijk wel weer even tot rust komen, en welke band is daar beter geschikt voor dan het gezelschap dat er een sport van heeft gemaakt om elk kruis wat wordt aangetroffen eens gezellig om te draaien. Ik heb het natuurlijk over Slayer, die zeker in de eerste jaren van hun carrière vol inzette op een Satanisch imago, inclusief alle toeters en bellen. Zoals dat op 'Reign In Blood' meesterlijk culmineerde met de hardste thrash metal ook geschreven. Fun fact: zanger/bassist Tom Araya is gewoon een gelovig kerkgaand Katholiek, maar had nooit moeite met de teksten die hem door Kerry King of Jeff Hanneman in de mond werden gelegd. Over in de mond leggen gesproken, dat neigt dan weer naar handelingen van seksuele aard, het dat was nou bij uitstek het topic waar de heren van AC/DC het liefst over schreven. Zoals hun grootste hit uit het Bon Scott tijdperk bijvoorbeeld, een ode aan een dame die op zijn zachtst gezegd duidelijk een maatje meer was.
 
In de concertagenda die volgt kan je horen dat dé Amerikaanse hitmachine uit begin jaren 90 ook weer eens in Nederland staat. Ik heb het natuurlijk over Extreme, die in 1990 met 'Pornograffitti' een uitstekende plaat uitbracht, en wereldwijd enorme hits scoorden met de ballads 'Whole Hearted' en 'More Than Words'. Ergens wel tragisch eigenlijk, want zo werden ze daarna altijd gezien: die band van die ballads. Zoals Europe nooit meer van het 'Final Countdown' stigma af zou komen. Of Vandenberg, wat voor altijd vastgeketend zit aan 'Burning Heart'. Maar net zoals deze bands heeft Extreme veel betere en (belangrijk!) hardere songs weten te schrijven, en daar zullen we jullie vanavond weer even fijntjes aan herinneren. Vervolgens halen we de taart tevoorschijn waar deze week wel 68 kaarsjes staan. Wie ze mag gaan uitblazen? Nou, dat wordt Black Sabbath bassist Geezer Butler, want ondanks zijn jarenlang bij vlagen destructieve levensstijl is het hem toch gelukt om vandaag 68 jaar oud te worden! Van harte gefeliciteerd dan maar, we draaien er nog één van de grote doorbraakplaat 'Paranoid' om dit heugelijke feit te vieren.
 
Er zijn heel veel gitaristen op deze planeet. Daartussen zitten er ook een aantal hele goede, waarvan een select gezelschap uiteindelijk wereldberoemd wist te worden. Ik noem een Vai, een Blackmore, een Malmsteen, een Satriani, een Eddie, affijn, U snapt wel wat ik bedoel. Veel groter echter is de groep van geweldige gitaristen die spotlights waar de eerder genoemden al jaren in baden niet weten te vinden. Dit is meestal het gevolg van de gespeelde soort muziek die domweg niet massaal aanspreekt, of van dubieuze carrièrebeslissingen waardoor je iedere keer weer in het verkeerde bandje terecht komt. In een andere categorie bevind zich echter het Amerikaanse heerschap David T. Chastain. Deze meneer is er namelijk enorm content mee om sedert de de mid jaren 80 lekker harde heavy metal te spelen met zijn bands CJSS en Chastain, en als hij trek heeft in wat anders dan knalt hij er gewoon een solo plaatje uit. Ja, altijd makkelijk als je zelf een label hebt en een vaste kern van loyale fans die alles wat jij uitbrengt geweldig vindt. Anyway, met Chastain (inclusief zangeres van het eerste uur Leather Leone) nam hij in 2015 de plaat 'We Bleed Metal' op, maar was na het uitbrengen ervan toch niet helemaal tevreden. En wat doe je dan? Je trommelt iedereen weer op om de zaak opnieuw in te spelen/zingen, en het resultaat daarvan hoor je vanavond in High Voltage.
 
Ik liet eerder in dit epistel de naam Europe al vallen, en het feit dat ze door de meeste mensen tot in lengte van dagen alleen nog maar herinnerd zullen worden als "dat leuke popgroepje van The Final Countdown". En dan te bedenken dat onze Zweedse vrienden in 1984 na het uitkomen van de LP 'Wings Of Tomorrow' nog getipt werden als de meest veelbelovende heavy metal band die er op dat moment in Scandinavië rondhobbelde. Voorwaar een hele prestatie, aangezien er toentertijd al net zoveel talent te vinden was als heden ten dage. Uiteindelijk behaalde de band dus wel wereldsuccessen, maar niet op de manier waarop velen hadden gerekend. Vandaag hoor je dus waarom ook een band als Europe de positie van Lost Treasure mag bekleden. Na dit smakelijke geluid uit een grijs verleden blijven we even hangen in het hoge Noorden om Candlemass weer eens te begroeten, de band die in de tweede helft van de jaren 80 hoogstpersoonlijk het fenomeen doom metal bij een groter metalpubliek op de kaart zette. De band kende vele up's en down's, maar wist gedurende hun gehele loopbaan, die al loopt sinds 1984, een aantal meer dan uitstekende platen uit te brengen. Zoals 'Candlemass' uit 2005, het laatste album wat men maakte met de iconische, edoch als persoon zeer lastige zanger Messiah Marcolin. Mijns inziens qua totaalplaatje toch de beste vocalist die ooit in de band zat, maar als het lastig samenwerken met de rest is dan houdt het natuurlijk snel op, en na de bijbehorende tour (die ze in 2005 ook nog op de Arnhem Metal Meeting bracht) werd onze grote dikke vriend voor de zoveelste keer op straat gezet.
 
De afsluiter van vanavond is in Nederlandse handen. We gaan namelijk even terug naar de gloriedagen van Vengeance, die ruim 30 jaar geleden toch wel de populairste Hollandse hardrock band was, met het potentieel om ook door te breken in het buitenland. Door diverse oorzaken van bekende aard wist ook dit combo we bocht naar het grote succes niet te nemen, en leidt sinds de jaren 90 in feite een marginaal bestaan, ondanks het feit dat men met enige regelmaat nog steeds prima platen weet uit te brengen. Zo wreed is de muziekbizz: gemiste kansen komen zelden terug in nieuwe dagen, al doe je nog zo je best. Aan de andere kant: goede muziek is voor eeuwig, en dat geld zeker voor die geweldige ballad waar we High Voltage vandaag mee afsluiten.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg17-07-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

20

sep

Arrow Bluesbox

Vanavond van 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a de nieuwe Richard van Bergen die van King King en klassiekers van Muddy Waters
19

sep

Arrow Symfo Mania

In Arrow Symfo Mania vanavond lekker veel live muziek van o.a Rush, Mystery en Kate Bush, mis het niet en tune in vanaf 21:00
18

sep

Arrow High Voltage

Vanavond van 21:00-22:00 in jouw headbangwaardige uurtje Arrow High Voltage o.a AC/DC, Delain en Metallica.
13

sep

Arrow Bluesbox

Hoor de blues waait door de bomen met o.a Simo, Howling Wolf en we lossen een belofte in, Ike & Tina Turner live!
12

sep

Arrow Symfo Mania

De echte symfo liefhebber wordt vanavond tussen 21:00-22:00 weer goed verwend met o.a King Crimson, The Tangent en Caravan

 
CONCERTAGENDA


The Rolling Stones

Amsterdam ArenA
30 september

The Rolling Stones

Gelredome, Arnhem
15 oktober

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november