Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Het startschot van vanavond wordt gelost door niemand minden dan de held onder de helden, de legende onder de legendes, de god boven de goden: niemand minder dan Ronnie James Dio! Het is alweer zeven jaar geleden dat één van de beste zangers ooit van ons heenging, en we missen hem nog elke dag. Maar dat is niet de enige reden dat hij vanavond weer eens langskomt in High Voltage, we gooien er vandaag namelijk ook nog even een fijne Dio gerelateerde kaartenactie in, waarbij je tickets kan winnen voor een hele leuk show.
 
Het Duitse Edguy werd exact 25 jaar geleden opgericht in een tijd dat melodieuze power metal a lá Helloween niet bepaald populair was in het door grunge verscheurde rocklandschap. De stelling echter dat de aanhouder wint wordt door Tobias Sammet en zijn vrienden duidelijk bewezen. Anno 2017 is de band nog steeds springlevend, tourt dat het een lieve lust lust is en ze brengen op regelmatige basis uitstekende platen uit. Om het 25 jarig bestaan te vieren komt er deze maand een dubbel CD van de heren op de markt getiteld ‘Momentum’, met daar op een wagonlading van hun beste nummers, aangevuld met wat nieuw werk, waarvan je er vandaag een voor je plaat krijgt.
 
Even bijkomen en ademhalen mag aan de hand van Sepultura, die op geheel eigen wijze invulling geven aan het antieke werk van Black Sabbath, waarop zelfs een stukje schwung niet mag ontbreken. Iets minder schwung, maar wel weer de betere Duitse degelijkheid wordt tentoongesteld door het power metal collectief Orden Ogan, momenteel toch wel één van de betere bands in het genre. Hun nieuwe plaat is getiteld ‘Gunmen’, en zoals de titel wellicht verraad zit er een aardig western thema aan dit album. Gelukkig zonder country natuurlijk, anders werd het weer heel bedenkelijk allemaal. De opmaat naar de concert & festivalagenda is vandaag uitbesteed aan de veteranen van Judas Priest. Nu hebben deze titanen genoeg live oeuvre uitgebracht om uitgebreid uit te kiezen, maar als ik je vertel dat één van hun meest emotionele nummers de revue zal passeren weten de kenners wel genoeg. 
 
In de concertagenda kun je onder ander vernemen dan op vrijdag 14 juli de speed metal helden van Toxik op de Dynamo Metal Fest pre-party hun kunsten zullen gaan vertonen, en dat is toch een aanrader voor de liefhebber van het betere snelle technische geweld. En uiteraard een goed excuus om ‘Think This’ weer eens onder het stof vandaan te halen. Ze spelen trouwens een dag later ook op het grote Dynamo Metal Fest, net als het legendarische Prong. Ik bedoel, als je nog nooit eens bewogen hebt op de hit ‘Snap Your Fingers Snap Your Neck’ dan heb je niet echt op staan letten de afgelopen 23 jaar. Van deze New Yorkers komt er eind deze maand een verse CD uit, en van dit kleinood getiteld ‘Zero Days’ draaien we vanavond uiteraard een fijne track.
 
Er was een tijd dat zangeressen in metal bands een zeer zeldzame verschijning was. In de jaren 80 waren ze in ieder geval op de vingers van 1 hand te tellen, maar daar is sinds de jaren 90 aardig verandering in gekomen. Aanvankelijk doken ze bij bosjes op in het gothic genre, maar tegenwoordig vinden we de dames terug in praktisch iedere metal niche, en waarom ook niet? Ik kijk in ieder geval met meer plezier naar een bevallige frontvrouwe dan de zoveelste lelijke kerel. Hoe dan ook, het Noord-Amerikaanse gezelschap Insatia is ook gezegend met zangeres, en naast de looks beschikt de dame ook over een ijzersterk stel longen, wat op hun verse album ‘Phoenix Aflame’ zeer vaardig wordt gedemonstreerd.
 
Bij Spanje denken we meestal aan Sinterklaas. Sinasappels. Real Madrid. FC Barcelona. Een broodje kroket aan de Costa del Sol. Maar nooit aan metal. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat er praktisch geen enkele Spaanse band buiten hun thuisland echt op grote schaal potten wist te breken, wat weer te herleiden valt tot de taalbarrière: Engels is voor Spaanstaligen toch erg lastig waar de rest van de (metal)wereld niet echt op Spaanstalige chansons zit te wachten. Zo’n beetje het zelfde probleem waar veel in hun moerstaal zingende Franse bands mee te kampen hebben. Toch zijn er in het verleden de nodige pareltjes geproduceerd op het Iberisch schiereiland. Zeer populair in eigen land was in de jaren 80 Baron Rojo (de Rode Baron, een legendarische WO1 piloot), en van hun beste plaat ‘Volumen Brutal’ is vandaag de ‘lost treasure’ afkomstig.
 
Na dit geschiedenislesje wordt het uiteraard weer tijd voor wat heftigers, en wie kunnen we daar beter voor inscheren dan het heavy groovende Biohazard. Het is alweer 23 jaar geleden dat ‘State Of The World Adress’ uitkwam en daarbij insloeg als bom, maar dit monument heeft nog niks van zijn glans verloren en klinkt nog steeds fris en actueel. We sluiten High Voltage vanavond af met Marty Friedman. Ik hoef hopelijk niet uit te leggen wie deze fijne vrucht is, maar mocht de naam je niks zeggen: Google is je vriend. Anyway, volgende maand brengt deze meer dan begenadigde gitarist weer een nieuw solo werkje op de markt, en je kan er voetstoots vanuit gaan dat menig beginnend snarenplukker zijn eigen jammerhout terstond in de open haard mikt als de heer Friedman even los gaat. Zoals hij deed op zijn eerste solo album uit 1988, ‘Dragon’s Kiss’. Een plaat die zelfs Dave Mustaine overtuigde van het talent van deze godenzoon.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg


10-07-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

20

sep

Arrow Bluesbox

Vanavond van 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a de nieuwe Richard van Bergen die van King King en klassiekers van Muddy Waters
19

sep

Arrow Symfo Mania

In Arrow Symfo Mania vanavond lekker veel live muziek van o.a Rush, Mystery en Kate Bush, mis het niet en tune in vanaf 21:00
18

sep

Arrow High Voltage

Vanavond van 21:00-22:00 in jouw headbangwaardige uurtje Arrow High Voltage o.a AC/DC, Delain en Metallica.
13

sep

Arrow Bluesbox

Hoor de blues waait door de bomen met o.a Simo, Howling Wolf en we lossen een belofte in, Ike & Tina Turner live!
12

sep

Arrow Symfo Mania

De echte symfo liefhebber wordt vanavond tussen 21:00-22:00 weer goed verwend met o.a King Crimson, The Tangent en Caravan

 
CONCERTAGENDA


The Rolling Stones

Amsterdam ArenA
30 september

The Rolling Stones

Gelredome, Arnhem
15 oktober

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november