Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
Onze aftrap van vanavond heeft een klein oranje tintje, aangezien de broertjes Van Halen vandaag de bal aan het rollen brengen middels een rasechte kraker van de ‘1984’ LP. Als onze nationale 11 ook eens tekeer zouden gaan als dit legendarische viertal zou kwalificatie voor de aankomende WK appeltje-eitje moeten zijn. Toch?
 
Als er trouwens een WK zou zijn voor metal bands zou Iced Earth een vaste deelnemer zijn. Nee, winnen zullen ze het nooit, maar sinds jaar en dag zijn ze in staat meer dan bovengemiddelde albums af te leveren, en de nieuwe plaat ‘Incorrubtible’ is daarop zeker geen uitzondering. Na dit nieuwe geweld dalen we af naar het jaar des heren 1986 toen de AOR giganten van Boston hun uiterst succesvolle ‘Third Stage’ uitbrachten. Saillant detail: het is vandaag op de kop af 66 jaar gelden dat hun fenomenale zanger Brad Delp werd geboren. De man die in 2007 onder tragische omstandigheden zichzelf het leven benam. Een groot verlies voor de rock muziek.
 
We vrolijken de boel weer een beetje op met de nieuwe plaat van het uit Pittsburgh (USA) afkomstige Twelve Noon. De muziek op ‘Saints And Sinners’ wordt wel eens omschreven als “a polished, epic rock journey”, en vanavond mogen jullie zelf beoordelen of dat een beetje klopt allemaal. Een band die helemaal geen omschrijving nodig heeft is natuurlijk Dream Theater, want je moet toch wel decennia lang onder een steen geleefd hebben als je nog nooit een track van deze prog monsters gehoord hebt. Al jarenlang zijn zij een vaste waarde binnen de progressieve metal en een onuitputtelijke bron van inspiratie voor jong en aanstormend talent. Edoch, ook zij zijn ooit begonnen als jonge en hongerige muzikanten, geïnspireerd door hun muzikale helden. En wie dat precies waren wordt duidelijk in de ijzersterke live-track die je gaat horen vandaag.
 
Na de concertagenda doen we weer eens een lekker rondje Slayer. De heren spelen natuurlijk op 21 juni in 013 Tilburg (daar kan je bij Arrow nog steeds kaarten voor winnen), en ter gelegenheid van dat heugelijke feit nemen we een duik in de rijke historie van het illustere viertal om uiteindelijk te belanden bij hun spraakmakende debuut ‘Show No Mercy’ uit 1983. En wij toentertijd maar denken dat ‘Kill ‘m All’ zo’n beetje het hardste was wat een band kon produceren. Dat het nog veel gekker kon heeft de tijd inmiddels wel uitgewezen, maar het blijft een feit dat Slayer persoonlijk het startschot gaf van wat later thrash metal zou gaan heten. Een andere metalen held is uiteraard Ozzy Osbourne, die met Black Sabbath de stamvader van het hele genre is. De beste man heeft natuurlijk tientallen krakers op zijn naam staan, dus is het niet minder dan simpelweg gerechtvaardigd dat hij ook een keer de metal classic voor zijn rekening moet nemen, en dat mag hij deze show doen met een grote hit afkomstig van ‘Ozzmosis’.
 
De meeste mensen kennen Argentinië als een land met veel vlees, voetbal, een eng dictatoriaal verleden en als geboorteland van ene Maxima, maar dat ze op hardrock gebied ook een woordje meespreken is wat minder bekend. Toch is er daar een levendige scene, net zoals in geheel Zuid-Amerika trouwens, en dat wordt voortreffelijk bewezen door 42 Decibel. Waar veel Zuid-Amerikaanse bands het echter zoeken in extreme death of black metal doen de heren van 42 Decibel het met hun nieuwe rakker ‘Overloaded’ op een hele klassieke hardrock manier, en bekende namen als AC/DC en Nazareth zijn dan nooit ver weg. Een stuk dichter bij huis opereerde begin jaren 80 het Engelse Savage. Zij waren in feite één van de laatste bands uit de NWOBHM – buiten gevestigde namen als Iron Maiden en Def Leppard om - die nog wat succes boekte alvorens de Engelsen links en rechts werden ingehaald door Duitsers, Canadezen en Amerikanen. In 1983 brachten zij het debuut ‘Loose 'N Lethal’ uit, wat door de toenmalige metal pers behoorlijk lovend werd ontvangen, en het leverde ze zelfs een plekje op bij Aardschokdag 1984 (waar toen onder andere ook Metallica en Venom geprogrammeerd stonden). Dat was dan ook meteen het hoogtepunt van hun bestaan, en mede door gebrek aan een adequaat management en steun van hun labels gooide de band er een paar jaar later het bijltje er bij neer. Gelukkig hebben we die ene goede plaat nog, en dat is dan ook de lost treasure van deze week.
 
Nee, dan doet Baroness het een stuk beter. Opgericht in 2003 zijn ze nu alweer bijna 15 jaar onafgebroken aan het werk, en als je in die jaren het podium gedeeld hebt met mannen als Metallica, Faith No More en Deftones dan ben je zeker geen prutser. Hetgeen ze in 2015 nog bewezen met het prima album ‘Purple’ die we vandaag ook even uit de kast trekken. Als afsluiter volgt er dan uiteindelijk weer een zalige tranentrekker. Hell jawel, het was weer eens tijd voor een fraaie ballad. Voorganger in dit aardse tranendal is niemand minder dan David Coverdale, die met zijn Whitesnake al een leven lang op zoek is naar de ware liefde. Echt, die man was nooit simpelweg tevreden met wat hij had, maar schreef er wel ontzettend mooie liedjes over. Waarvan acte.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg12-06-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

19

jul

Arrow Bluesbox

Nieuws rondom Walter Trout, een stones nummer door Gov't Mule, Led Zeppelin en meer tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox
18

jul

Arrow Symfo Mania

Vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania lekker veel lange nummers van o.a de nieuwe band Kaprekar’s Constant
17

jul

Arrow High Voltage

Iron Maiden, Slayer, AC/DC en nog veel meer harde metalen tussen 21:00-22:00 in een nieuwe Arrrow High Voltage
12

jul

Arrow Bluesbox

Van 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a het nieuwe album van Kenny Wayne Shepherd en Michael Katon die Rory Gallager speelt
11

jul

Arrow Symfo Mania

Vanavond van 21:00 -22:00 gaan we op zoek naar one-hit-wonders van de symfonische rock maar ook tijdloze symfo zoals Pink Floyd

 
CONCERTAGENDA


Extreme

TivoliVredenburg, Utrecht
25 juli

U2

Amsterdam ArenA
29 juli

U2

Amsterdam ArenA
30 juli

Metallica

Ziggo Dome, Amsterdam
04 september

Volbeat

Strijp-S, Eindhoven
05 september