Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
De meest succesvolle metal band aller tijden opent het bal vanavond, want met Metallica is het altijd feest. Mits we hun muzikale uitglijers links laten liggen natuurlijk, want laten we eerlijk zijn: van dingen als ‘St. Anger’ of hun samenwerking met Lou Reed werd vrijwel niemand echt vrolijk. Gelukkig bestaat het overgrote merendeel van hun repertoire uit prima deuntjes, zoals de cover waarmee we vanavond mee van start gaan prima illustreert.
 
Weet je wat je krijgt als muzikanten bij elkaar komen met een heden en verleden in bands als Soen, Evergrey, Candlemass, Royal Hunt en Tiamat? Juist ja, waanzinnig goede muziek. Onder de naam Avatarium heeft Candlemass grootheid Leif Edling weer een geweldige band uit de grond gestampt die met ‘Hurricanes And Halos’ alweer aan hun derde album toe zijn. Prachtige doomy heavy metal met geweldige vocalen van Jennie-Ann Smith. Echt een aanradertje. Voor een stukje herkenbaarheid binnen het metalen genotsgebeuren dalen we hierna snel af richting de jaren 70. 1979 om precies te zijn, toen AC/DC een enorme klapper maakte met ‘Highway To Hell’. Ironisch genoeg was het echter het laatste album waar zanger Bon Scott aan meewerkte. Een paar maanden na de release werd hij dood aangetroffen na een avondje stevig zuipen. En we missen hem nog steeds.
 
De volgende nieuwe plaat in High Voltage vandaag is ‘Reaching Into Infinity’ van het alom bekende DragonForce. De liefhebbers zullen niet teleurgesteld worden, want ook deze zevende plaat is weer gevuld met die bekende mix van snelheid, bombast en technisch vernuft verpakt in catchy nummers. Slayer meets Journey, Bon Jovi on speed, Nintendo metal… Noem het wat je wilt, maar lekker is het allemaal wel. Mits goed gedoseerd natuurlijk. We schakelen een tikkie terug met de live kraker van deze week, ons gebracht door de (toen nog) echte indianen van Blackfoot. Een band die rustig in één adem genoemd mag worden met Southern Rock grootheden Lynyrd Skynyrd en Molly Hatchet, maar toch een tandje feller tekeer ging, en dat op het legendarische live album ‘Highway Song Live’ (1982) dubbel en dwars bewezen.
 
In de concertagenda kan je horen dat Alter Bridge binnenkort in de Benelux optredens zal verzorgen, en dat is dan ook meteen weer een fijn excuus om ze weer te draaien. Ja, wij houden wel van deze band hier. Een band waar we ook van houden is Manowar, maar dan voornamelijk om hun klassiekers uit de jaren 80, ruim voor de band uiteindelijk een parodie op zichzelf werd. Eeuwig zonde, want zeker hun eerste vijf platen lieten zien dat we hier te maken hadden met zeer getalenteerde musici en een zanger die zich moeiteloos kon meten met de groten uit het vak. Hun debuut ‘Battle Hymns’ sloeg toentertijd in als een bom, en vandaag hoor je waarom ook alweer. Inclusief een gastoptreden van een bekende acteur uit die tijd.
 
Vanuit 1982 springen we weer terug naar het heden waar de nieuwe plaat van het Deense Pyramaze op ons wacht. Met ‘Contigent’ brengt dit Deense gezelschap alweer zijn vijfde langspeler uit, en zeker de fans van progressieve power metal zullen hier zeker mee in hun nopjes zijn. Voor de lost treasure van deze week brengen we een bezoek aan Dr. Mastermind. Luisteraars onder de veertig zullen hier waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben, maar wie van jullie in 1989 de Roadrunner verzamelschijf 'Guitar Masters' hebben gekocht zullen de naam zeker herkennen als één van de smaakmakers van deze plaat, waar onder andere ook grootheden als Joey Tafolla, Marty Friedman, Jason Becker en Paul Gilbert even lieten horen wat de mogelijkheden van de elektrische gitaar zijn.
 
We besluiten het rondje zware metalen op Arrow Classic Rock vandaag met het moderne geluid van Papa Roach, welke in 2004 een platina plaat scoorde met ‘Getting Away With Murder’, gevolgd door een wonderschone ballad van Gary Moore uit zijn ‘Corridors Of Power’ dagen. Juist ja, comfortabel ver weg van zijn nadagen als blues knakker. Al moet ik wel zeggen dat ik zijn kenmerkende scheurgeluid een verademing vond binnen een genre dat tot die tijd gedomineerd werd door traag spelende ouwe mannen.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus laat gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg15-05-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters

 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november