Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
In het kader van de grote kaartenweggevrij aangaande Kiss, die op 24 mei aanstaande in Ahoy Rotterdam staan en waar jij bij High Voltage kaarten voor kan winnen, beginnen wij deze aflevering maar lekker toepasselijk en komt er een heerlijke kraker van ‘Alive III’ voorbij. Dit was het eerste live album van de heren waarbij ze de make-up hadden thuisgelaten, maar het klonk er geen greintje minder lekker door.
 
We vervolgen het feest met een paar landgenoten van bovengenoemde band, namelijk de heren van Night Demon. Muzikaal gezien tappen deze mannen wel uit een heel ander foutje dan hun wereldberoemde collegae. Night Demon haalt zijn inspiratie namelijk uit de aloude NWOBHM, maar weet daar wel een prima modern sausje over te gieten. Met hun nieuwe plaat ‘Darkness Remains’ zullen ze liefhebbers zeker wel een plezier doen. En luister maar eens goed naar de track die ik vanavond ga draaien, een lofzang op één van de meest geliefde heavy metal bands ooit. En dan heb ik het niet over Metallica, al komen die wel weer even gezellig de hoek om scheuren met een deuntje van het legendarische debuut uit 1983. Altijd lekker, nietwaar?
 
Uit Zweden komt de melodieuze metalband Corroded, die deze maand met ‘Defcon Zero’ een verrassend leuke nieuwe plaat uitbrengen. Ik heb het al vaker gezegd, er komt gewoon geen eind aan die stroom van platen uit dat land, maar zolang ze van dit kaliber zijn hoor je mij niet klagen. Dat deed ik trouwens ook niet toen in 2012 de familie Van Halen en David Lee Roth na een dikke 20 jaar van moddergooien toch maar weer eens gingen samenwerken in de studio en er met een hele dikke plaat uitkwamen. Neuh, niet meer zo baanbrekend als in hun dagen van glorie, maar tegen alle verwachtingen in toch heel fris en ontspannen klinkend. Ik had het nooit meer verwacht, maar met ‘A Different Kind Of Truth’ stond de band weer helemaal op de kaart.
 
Het dichtstbijzijndste grote meerdaagse metalfestival voor ons Nederlanders is dit jaar de Belgische Graspop Metal Meeting. Beter voetbal, dikke festivals, geweldig bier, een mens zou bijna verhuizen. Maar goed, ik dwaal af. Op dit feestje staan onder andere ook Alter Bridge en (voor de modernisten onder ons) Five Finger Death Punch. Alter Bridge hoor je dan ook vanavond met een heerlijke live track van het album ‘Live From Amsterdam 2008’ (jeu, toch nog een Hollands tintje), en na de concertagenda doen we even een plaat van Five Finger Death Punch, met als speciale gast Rob Halford. Die trouwens jarenlang in Amsterdam heeft gewoond. Jeu, alweer een Hollands tintje. En om de nationale driekleur helemaal ferm te laten wapperen heb ik ook Vengeance weer eens opgegraven die vandaag de metal klassieker voor hun rekening nemen met een – voor de oude luisteraars van Vara’s Vuurwerk – wel heel erg bekend riffje.
 
De laatste nieuweling van vanavond komt op het conto van Cryonic Temple, een vette power metal band uit alweer Zweden. HOUDT HET NOU NOOIT OP? Nou, ik hoop van niet. Dat dacht ik trouwens ook van de Amerikaanse thrashers Laaz Rockit, die in de tweede helft van de jaren 80 een rits heerlijke platen uitbracht, en op Dynamo Open Air 1988 een zeer memorabel show ten beste gaven. Inclusief een potje American Football met het publiek. Ach, de dagen van mijn jeugd… vanavond gaan ik ze weer eens fijn herbeleven, en jij dus ook, met een track van ‘City’s Gonna Burn’ in de rol van lost treasure.
 
Van een hele andere orde van grootte is Limp Bizkit. En dan zeker als het om voor -en tegenstanders gaat, want de band is nog steeds redelijk omstreden binnen de metal gemeenschap. Wellicht gewoon een generatiedingetje, want de jeugd liep er eind jaren 90 massaal mee weg, waarbij de ouderen (alles boven de 25) er veelal niks van moesten hebben. Ik geef grif toe dat ik er op het eerste gehoor ook niet veel van moest hebben, maar met de kennis van nu, en een behoorlijk meer open mind dan twintig jaar geleden, is de relevantie van deze band op de ontwikkeling van de harde muziek gewoon niet te ontkennen. En als je wereldwijd zestien miljoen exemplaren verkoopt van een plaat, zoals de heren deden met ‘Significant Other’, nou, dan ben je natuurlijk wel het mannetje.
 
En als we het dan toch over cijfertjes hebben: wist je dat Slayer in totaal ruim 30 miljoen platen verkocht schijnt te hebben? Daar hebben ze weliswaar wel 35 jaar en twaalf studioplaten over gedaan, maar dan nog is het een resultaat om van te watertanden. Zeker met hun toch extreme soort muziek die op de één of andere manier de metal gemeenschap toch in zijn geheel weet aan te spreken. Vandaag denderen ze weer lekker voorbij, met een track van ‘Divine Intervention’, het eerste album waarop drummer Paul Bostaph zijn opwachting maakte nadat Dave Lombardo weer eens de band uitgelopen was. Na al dit geweld zijn we vast wel weer toe aan een rustig slotakkoord, en daarvoor reizen we af naar Duitsland, waar we een bezoekje gaan brengen aan Doro Pesch. Al jaren een zeer verdienstelijk solo artieste, en zoals bekend begon ze haar carrière in Warlock. Waar ze niet alleen maar harde zaken mee deed, maar ook heel gevoelig ook de hoek kon komen. Zij tekent dan ook voor de ballad van deze week.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus laat gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg


17-04-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

22

aug

Arrow Symfo Mania

Het nieuwe album van Steven Wilson, een lange track van Transatlantic en meer vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania
21

aug

Arrow High Voltage

Megadeth, Alter Bridge en Tesla laten vanavond tussen 21:00-22:00 je oren weer suizen van genot in een nieuwe Arrow High Voltage!
16

aug

Arrow Bluesbox

Van 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a het democratisch besluit om de nieuwe Walter Trout te draaien en jouw blues verzoeken
15

aug

Arrow Symfo Mania

Roger Waters, Supertramp, Riverside en meer symfonische hoogstandjes vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania
14

aug

Arrow High Voltage

Bijtanken met Fuel van Metallica, het drinklied van Amon Amarth en meer tussen 21:00-22:00 in een nieuwe Arrow High Voltage!

 
CONCERTAGENDA


Metallica

Ziggo Dome, Amsterdam
04 september

Volbeat

Strijp-S, Eindhoven
05 september

Metallica

Ziggo Dome, Amsterdam
06 september

The Rolling Stones

Amsterdam ArenA
30 september

The Rolling Stones

Gelredome, Arnhem
15 oktober