Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo metalheads,
 
Het is weer maandag, dus tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
De flitsende start vandaag is voor de heren, of moet ik zeggen drag queens, van Twisted Sister. Nee, tegenwoordig kijken we niet meer op van een litertje make-up meer of minder op mannengezichten, maar (alweer) 37 jaar geleden lagen de zaken toch anders. En zeker in de macho hardrock wereld waarin de band door velen, zuiver op basis van uiterlijk, bij voorbaat al werd afgeschreven. Onterecht bleek uiteindelijk, want deze band zou uiteindelijk miljoenen platen verkopen en was tot diep in deze eeuw jarenlang een graag geziene gast op vele festivals.
 
Het eerste nieuwe geluid van vandaag is van het Amerikaanse Warbringer, die met ‘Woe To The Vanguished’ een dijk van een thrashplaat heeft afgeleverd. Er wordt door veile leiden nog wel eens beweerd dat thrash metal allang al dood is en oude mannen als Slayer en Testament slechts nog waren vergeten om om te vallen, maar inmiddels is er een compleet nieuwe generatie opgestaan die de vlag moeiteloos over kan gaan nemen. En daar wordt een mens vrolijk van. Naast dit nieuwe geweld hebben we in High Voltage zeer zeker aandacht voor wat oudere klanken, en het met afstand oudste deuntje van vanavond wordt uitgevoerd door de heren van Kansas, die nog eens fijntjes duidelijk maken welk een waanzinnige invloed zij gehad hebben op de ontwikkeling van progressieve rock en metal.
 
Ice-T is altijd controversieel. Dat wordt tenminste beweerd door types die wat onrustig worden als onze rapvriend uit LA zijn scheur opentrekt over alles en zijn moeder wat er volgens de beste man mis is in de wereld. En dat is nogal wat. Gelukkig voor de liefhebbers van de betere metalen weet hij zijn woede ook in keigoede (en harde) nummers te kanaliseren voor zijn metalen hobby band Body Count. En laat hij nou net in het jaar dat Trump president van zijn land werd met ‘Bloodlust’ en nieuwe schijf uitbrengen. De kenner weet nu al dat er dan verbaal gesmuld kan gaan worden, maar muzikaal zit het ook weer meer dan snor.
 
Vorige week overleed er alweer een origineel lid van Y&T. Deze keer was het gitarist Joey Alves die op 63 jarige leeftijd het loodje legde als gevolg van een slopende ziekte. Vanavond horen wij hem samen met de eveneens overleden Leonard Haze en Phil Kennemore nog één maal schitteren. Op het Pinkpop festival 1982. Dat waren nog eens tijden. Deze live kraker is meteen de opmaat voor de concertagenda, waarin je onder andere te horen krijgt dat Sonata Arctica weer naar Nederland komt. Waar we dan ook gelijk maar een nummertje van draaien.
 
Aan het begin van de show draaiden we een nummer van een nieuwe thrash metal band, maar dan is het minstens zo leuk om eens te laten horen waar de jonkies de mosterd vandaan halen. In dit geval mag Exodus weer eens laten horen hoe het bedoelt is, en hoe je er op kan bewegen. Voetjes van de vloer, maar dan anders. Hierna volgt er een track van het nieuw Aldaria album ‘Land Of Light’. En dat is niet zo maar een plaatje. Neen, het is een heuse metal opera geworden in de beste traditie van projecten als Ayreon en Avantasia. Inclusief een enorme bult aan beroemde gasten uit bands als Masterplan, Riot, Rhapsody en Sabaton. Daar kan niks anders dan wat heel fraais uit komen.
 
Uiteraard moeten we na al dit fantasievolle en melodieuze geweld weer even keihard met de neus op de ongemakkelijke realiteit geprakt worden, en wie kan dat beter doen dan Biohazard. Nimmer een blad voor de mond nemend schreeuwen en spugen zij hun weg door de grauwe werkelijkheid van het leven in New York, maar op zo’n manier dat wij ook hier de frustratie probleemloos begrijpen. Iemand die volgens mijn bescheiden mening ook redelijk gefrustreerd door het leven gaat is de Amerikaanse gitarist Joshua Perahia, de lost treasure van deze week. Een werkelijk geweldige gitarist, maar helaas heeft hij het grote succes, op één nummer 1 hit in Japan, nooit echt mogen ervaren. Enerzijds omdat zijn shred-achtige manier van soleren toch niet echt paste bij het AOR materiaal wat hij schreef, en anderzijds omdat hij zich nadrukkelijk profileerde als wedergeboren christen, wat zeker in de jaren 80 een serieuze handicap was om door te breken op de Amerikaanse rockmarkt. Maar hij kreeg het wel mooi voor elkaar om als hoofd-act te mogen spelen op, jawel, Dynamo Open Air 1986.
 
De laatste nieuwe plaat van vanavond is afkomstig van ons eigen Amsterdamse The Charm The Fury. Een zeer veelbelovend combo waarvan binnenkort hun derde plaat ‘The Sick, Dumb & Happy’ zal worden uitgebracht, wat nog wel eens hun internationale doorbraak zal kunnen gaan betekenen in het moderne metal segment. De voortekenen zijn in ieder geval gunstig: ze zijn getekend door Nuclear Blast, de marketing machine loopt al en de band staat deze zomer op zo’n beetje ieder belangrijk Europees metal festival. En ik denk dat dit niet meer dan terecht is. We besluiten dit uur van High Voltage met een heerlijke ballad van Mötley Crüe, waarvan ik het persoonlijk erg grappig vind dat het deuntje compleet onder invloed van alles en nog wat (en meer) is opgenomen. Lees hun biografie ‘The Dirt’ er maar eens op na. Je perceptie van de rock ’n roll wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus laat gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg20-03-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

18

okt

Arrow Blues Top 50

Vanavond van 21:00-23:00, jazeker 2 uur lang Blues (met notariƫle goedkeuring) in deel 1 van de Blues Top 50 aller tijden!
17

okt

Arrow Symfo Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het eerste deel van de Symfo 25 (nr. 25 t/m 18), een lijst vol klassiekers, epics en nieuwe verrassingen!
16

okt

Arrow High Voltage Top 25

Vanavond van 21:00-22:00 het beste op hardrock en heavy metal gebied in deel 1 van de Arrow High Voltage Top 25!
11

okt

Arrow Bluesbox

Vanaf volgende week de Blues Top 50 aller tijden, vanavond tussen 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a. Buddy Guy en Stevie Ray Vaughan
10

okt

Arrow Symfo Mania

Vanaf volgende week de Symfo 25!, vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania o.a Star One, RPWL en Roger Waters
Luister naar Radio Arrow


NU ON-AIR 
CONCERTAGENDA


The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
01 november

The War On Drugs

AFAS Live, Amsterdam
02 november

Kasabian

AFAS Live, Amsterdam
09 november

Royal Blood

AFAS Live, Amsterdam
10 november

Queens of the Stone Age

Ziggo Dome, Amsterdam
12 november