Arrow High Voltage

Arrow High Voltage
Hallo rockers,
 
Het is weer maandag, dus tijd voor weer een verse aflevering van High Voltage, uw vaste baken in de immer turbulente wereld van hardrock en heavy metal, waarin het beste van de tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met de grootste en schoonste parels uit meer dan 40 jaar harde rock geschiedenis, waarbij ook zeker de vergeten juweeltjes nog eens de aandacht krijgen die ze ronduit verdienen.
 
“Staat op ende schreeuw!”. Vertaal dit letterlijk naar het Engels en je weet meteen dat één van onze grootste helden vanavond de openingszet mag doen in een uur vol grootmeesterlijke uitspattingen op heavy gebied. Nog meer hints nodig? Een eigen band, Rainbow, Black Sabbath en een top 40 hit met ‘Love Is All’. You get the point. Na dit legendarische geweld gooien we het meteen over een andere boeg en gaan we authentiek Hollandsch talent even een steuntje in de rug geven. Uit Eindhoven afkomstig is ScenarioII, en met ‘A New Dawn’ leveren zij, zonder de steun van een duur management of label, toch een echte klasse-plaat af. Waarvoor hulde en een plekje in High Voltage.
 
Voor een duik in het glorieuze verleden dalen we af naar de 70s, alwaar het al even glorieuze Aerosmith voor het eerst furore maakte. Om na deze eerste successen bijna ten onder te gaan aan excessief drank -en drugsgebruik, maar dat is een ander verhaal. Hun muziek leed er in ieder geval niet onder. Nu deed Aerosmith het in Amerika altijd een stuk beter dan op ons continent, en datzelfde geld ook voor het toch bijzonder Britse Def Leppard. Een band die na hun derde plaat ‘Pyromania’ zo succesvol werd aan de overkant van de Atlantische oceaan dat ze er wel konden gaan wonen. Hun succes aldaar duurt tot op de dag van vandaag, en met hun tour in 2015 harkte ze daar nog doodleuk 54 miljoen dollar binnen. Vanavond hoor je echter een track van voor de grote populariteit toesloeg, en toen klonk het allemaal toch een tikkie scherper.
 
Na dit antieke tweeluik zijn we uiteraard weer toe aan wat nieuws, en dat wordt U bezorgt door de Finse heavy metal formatie Battle Beast. Deze heren en dame timmeren al sedert 2006 aan de weg, maar het begint er nu op te lijken dat de grote doorbraak eraan zit te komen. Oordeel zelf als het nieuwe album ‘Bringer Of Pain’ bij High Voltage een kans krijgt. Vervolgens doen we onze grote vriend Frans Bauer een lol, en trekken we Rammstein weer even uit de kast. En voor diegenen die de combi Bauer-Rammstein niet snappen: google er maar even op. En neem daarna even rustig de tijd om bij te komen met een werkelijk wonderschoon live nummer van Michael Schenker uit een tijd dat hij bewees ook zonder de invloed van de nodige alcohol werkelijk verbluffend goed kon soleren.
 
In de wekelijkse concertagenda kan je horen dat Trivium weer eens op de koffie komt in het kader van hun huidige Europese tour, hetgeen uiteraard een uitstekende gelegenheid is om deze vaandeldragers van moderne metal weer eens uit de kast te trekken. Uit het Frankrijk van de jaren 80 is deze week de lost treasure afkomstig. Het betreft hier Sortilege, die in 1984 een prachtige melodieuze metal plaat afleverde. Vaak werden zij gezien als de Franse Iron Maiden, maar waarschijnlijk door het feit dat ze in hun moerstaal zongen bleef de grote doorbraak altijd uit. Wie daar doorheen kon kijken had aan ‘Metamorphosis’ een prima plaat, die recentelijk ook nog eens opnieuw is uitgebracht.
 
De laatste nieuwe schijf die we vanavond aan je voorstellen is ‘The Great Momentum’ van het Oostenrijkse Edenbridge. Bij het horen van die naam weet de liefhebber natuurlijk al genoeg, want sedert hun eerste release uit 2000 heeft deze band alleen maar kwaliteit afgeleverd, en dat is nu niet anders. Gevarieerde en bij vlagen bombastische prog metal met subliem gitaarwerk en een uitstekende zangeres als stralend middelpunt maken deze plaat helemaal af. Maar je moet er wel even voor gaan zitten. Tokyo Blade deed ruim 30 jaar geleden een stuk minder moeilijk over, en maakte hun heavy metal het liefst recht toe, recht aan. Maar wel zo smakelijk dat ze een aantal echte klassiekers uit de pen hebben doen vloeien, en één daarvan is vanavond de metal classic.
 
Je hoort wel een zeggen dat stijlen als hardrock en bluesrock vreselijk uit de tijd zijn, en geenszins relevant meer anno 2017. Het enige wat ik daar op wil zeggen is dit: Gelul!. Goede muziek is goede muziek, en wat de grote boze buitenwereld allemaal wel trendy en van deze tijd vind, vind ik al jaren niet meer interessant. Een band die er precies zo over denkt is uiteraard Blues Pills, en met hun tijdloze, tegen bluesrock aanschurende, hardrock wisten zij de afgelopen jaren veel harten voor zich te winnen. Inclusief het mijne. Over harten gesproken, de meest fraaie ballads komen voor uit hartzeer en andere geestelijke en fysieke ongemakken die de omgang tussen man en vrouw nog wel eens negatief beïnvloeden. Altijd lastig, maar zoals gezegd hebben we er bibliotheken vol aan prachtige liedjes aan over gehouden, en vanavond laat afsluiter Warrant nog eens horen dat ze tot veel meer in staat waren dan alleen maar zingen over kersentaart.
 
Uiteraard zijn we hier bij Arrow zeer benieuwd naar jullie feedback, dus laat gerust een berichtje achter op Facebook. Bij tijd en gelegenheid zal ik zeker ingaan op jullie complimenten, constructieve commentaren en/of briljante ideeën.
 
“If it’s too loud, you’re too old!”
 
Horst Vonberg


13-02-2017

 
ARROW CLASSIC NIEUWS

22

aug

Arrow Symfo Mania

Het nieuwe album van Steven Wilson, een lange track van Transatlantic en meer vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania
21

aug

Arrow High Voltage

Megadeth, Alter Bridge en Tesla laten vanavond tussen 21:00-22:00 je oren weer suizen van genot in een nieuwe Arrow High Voltage!
16

aug

Arrow Bluesbox

Van 21:00-22:00 in de Bluesbox o.a het democratisch besluit om de nieuwe Walter Trout te draaien en jouw blues verzoeken
15

aug

Arrow Symfo Mania

Roger Waters, Supertramp, Riverside en meer symfonische hoogstandjes vanavond tussen 21:00-22:00 in Arrow Symfo Mania
14

aug

Arrow High Voltage

Bijtanken met Fuel van Metallica, het drinklied van Amon Amarth en meer tussen 21:00-22:00 in een nieuwe Arrow High Voltage!

 
CONCERTAGENDA


Metallica

Ziggo Dome, Amsterdam
04 september

Volbeat

Strijp-S, Eindhoven
05 september

Metallica

Ziggo Dome, Amsterdam
06 september

The Rolling Stones

Amsterdam ArenA
30 september

The Rolling Stones

Gelredome, Arnhem
15 oktober